Weblog

Dutch Approach à la Irak

dinsdag 07 september 2010

De militaire missie in Irak van 2003 tot 2005 negeerde besluiten van de Nederlandse regering. Want politici wisten gewoon te weinig van de werkelijke situatie. Best een enge gedachte. Muiterij mag je het niet noemen. Maar een 'pragmatische houding' van het Nederlandse opperbevel in Irak wel, meent dr. Arthur ten Cate, medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. 'De Nederlandse battlegroups handelden haaks op de expliciete voorbehouden (caveats) die de Nederlandse regering met Groot-Brittannië had afgesproken om zich te kunnen presenteren als niet-bezettend coalitiegenoot en zelfverklaard vredeshandhaver.' Politieke orders werden niet uitgevoerd, want onuitvoerbaar.

Zo wilde het kabinet Balkenende II dat het op 1 augustus 2003 aangetreden contingent mariniers niet meewerkte aan de CPA, de Voorlopige Autoriteit van de Coalitie. 'De bestuursopbouw was immers volgens de VN-resolutie van 22 mei 2003 de verantwoordelijkheid van de Britten en Amerikanen.' In de praktijk bleek een provinciaal bestuur echter hard nodig na de val van de Baathpartij van Saddam Hoessein. Al Muthanna zou anders in een chaos kunnen veranderen. De eerste acht maanden werd daarom tegen de richtlijnen van Den Haag in een bestuurslaag opgericht, in samenwerking met een hoge politieke adviseur die naast de commandant Dick Swijgman werkte. 'De geïntegreerde benadering van de operatie-elementen veiligheid en diplomatie werd pas na 2006 in Uruzgan het Haagse beleidsideaal.'

Toenmalig minister van Defensie Henk Kamp wilde ook geen eigenhandige Nederlandse aanpak van de criminaliteit - zoals smokkel, plundering en autodiefstal - omdat dat ook het werk was van een bezettende macht. Toch gaf de commandant opdracht de wapenhandel in de hoofdstad As Samawah aan te pakken. Het gevaar bestond immers dat tegenstanders als de sjiitische opstandelingenleider Muqtada al Sadr daar hun geweren haalden. Ten Cate sprak vorige week op de 36e bijeenkomst van de Internationale Commissie voor Militaire Geschiedenis CIHM in Amsterdam en zijn speech vormde een voorproefje van een onthullend boek, Missie in al Muthanna, de Nederlandse krijgsmacht in Irak 2003-2005, dat hij samen met Thijs Brocades schreef en dat volgende week verschijnt. Uit deze operationele analyse luidt de harde conclusie: Haagse intenties en kennis strookten niet met de realiteit van het slagveld.  De aanpassingen werden uiteindelijk wel door Den Haag gedoogd. Waarmee de HH politici naar mijn mening hun onkunde en gebrek aan inzicht helemaal onderstreepten.  Gedogen is namelijk oogluikend toelaten wat eigenlijk onwettig is.

Beide historici prikken ook het sprookje door van de Dutch Approach: een door media en politiek bejubelde houding waarbij zonder helm, te voet patrouillerend en veel contact zoekend met lokalen, de veiligheid zou worden bevorderd. De realiteit was dat de Nederlanders profiteerden van de lokale stamleiders die rust wilden en het ontbrak in de dun bevolkte provincie aan grote groepen werkloze mannen waaruit opstandelingengroepen rekruteerden, meent Ten Cate.

'De 'Dutch Approach' bleek geen doctrine die je overal kon toepassen. De Britten probeerden deze aanpak ook in Zuid-Irak, maar dat mislukte omdat elders de situatie veel moeilijker lag.' In al Muthanna, waar de Nederlanders tot maart 2005 verbleven, was wel sprake van een op de bevolking gerichte aanpak, een soort antiguerrillastrijd 'light' en veel improvisatie. 'Je kunt beter spreken van de Dutch Touch. Een grote portemonnee met dollars om het proces te steunen hielp ook veel.'

Het prachtverhaal Haagse orders werden niet uitgevoerd staat in De Pers. Ook wil ik u wijzen op een ander artikel dat ik schreef over de CIHM Vijand te lijf met real time data naar aanleiding van een gesprek met de Israëlische brigadier-generaal b.d. Dani Asher over de inlichtingenlessen die geleerd zijn in Zuid-Libanon en Gaza.

De foto's nam ik van de eigengereide mariniers in al Muthanna in 2003. Let op de (nep)palmboom bij de onderste foto. Het eerste onderkomen was het spooremplacement van As Samawah, niet echt een gezellig oord.

 

 

Labels: Irak 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken