Weblog

Alberto & Ik

zaterdag 11 september 2010

  

Om de prettige serie 'ontmoetingen' nieuw leven in te blazen wil ik u voorstellen aan de journalistieke kanjer Alberto Stegeman. Alberto en ik kennen elkaar al jaren. Ooit, als student op de School voor de Journalistiek in Zwolle, was hij toeschouwer bij een panel van gerijpte journalisten waarin ik zat. Hij raakte onder de indruk van mijn aanpak. Die is simpel: Ga er heen, kijk goed rond, accepteer 'Nee' niet als antwoord en schrijf zonder bemoeizucht van wie-dan-ook je verhaal. Alberto vertelde me veel later dat ik hem toen meer of meer de weg wees naar zijn later zo succesvolle carrière als Angry Young Reporter. Inmiddels was hij beroemd door zijn SBS-programma 'Undercover in Nederland.' Daarin maakte hij onder andere pijnlijk duidelijk dat er veel schort aan de beveiliging van Schiphol; ID-pasje vervalsen en je kunt met snode plannen overal komen.

Afgelopen vrijdag troffen we elkaar opnieuw. We zitten namelijk in het nieuwe Radio 1 AVRO-journalistenpanel op de vrijdagmiddag dat live wordt uitgezonden vanuit café De Kroon op het Amsterdamse Rembrandtplein. Toevallig een oud trefpunt van journalisten. Ooit vond Atjeh-oorlogsverslaggever Jean Louis Pisuisse naast het standbeeld van onze vaderlandse schilder zijn dood op 26 november 1927. Maar dat terzijde.

Binnen discussieerden we onder leiding van Jan Mom, waar ik ooit nog mee in de klas heb gezeten, en met Xandra Schutte, ooit bazin bij mijn uitgeverij Meulenhoff, over de waan van de dag: Een rechts kabinet ('Doen. Want links is door eigen schuld versnipperd. Dikke bult.') Koranverbrandingen ('Boeken verbrand je niet maar een moskee op Grond Zero is ook provocatie.') En wat al niet meer. U kunt het hier, vink 10 september aan, terugluisteren.

Na afloop was er champagne en kletsen Alberto & ik gezellig bij. Ik prees zijn moed en doorzettingsvermogen. Aan de bar citeerde hij de volgende wijze woorden: 'Arnold, onafhankelijke journalistiek is een groot goed. Daar moeten we zuinig op zijn.' Op mijn beurt zei ik dat trots mij vult door hem ooit een zetje in de goeie richting te hebben gegeven. Als vakbroeders namen we afscheid. Toen ik hem zo zag weglopen constateerde ik tevreden: Je hebt ze gelukkig nog ...ijzervreters in de media!

De foto is genomen door een aardige vrouw aan dezelfde bar. Meer uit de serie 'ontmoetingen' kunt u teruglezen op mijn website. Check via de zoekfunctie rechtsboven.

Labels: roddel & achterklap 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken