Weblog

Bye Bye 2010

woensdag 22 december 2010

Wederom het jaaroverzicht met hoogte- en dieptepunten van uw gastheer. Ik wens u leuke Kerstdagen en vooral een gezond 2011. Mijn beste verhaal over de oorlog in 2010?

De strijd van de Naga's, een volk op de grens van India en Birma. Een kop geeft kracht is één uit de prachtserie 'vergeten conflicten' die ik dit jaar maakte voor De Pers.

Leukste serie verhalen in 2010?

De 'Oorlog achter de dijken' eveneens voor De Pers. Alledaagse Nederlanders in de loopgraven.  Zoals bewoners uit Veenendaal in 'Ik dacht als ik ga gillen, dan krijg ik een messteek'. Uit Culemborg, over de strijd tussen Marokkanen en Molukkers in Belfast aan de Lek. En over de terreur tegen de Kleine Luyden in het Rotterdamse Charlois in Niemand wordt ontzien.

De 'Oorlog achter de dijken' eveneens voor De Pers. Alledaagse Nederlanders in de loopgraven.  Zoals bewoners uit Veenendaal in 'Ik dacht als ik ga gillen, dan krijg ik een messteek'. Uit Culemborg, over de strijd tussen Marokkanen en Molukkers in Belfast aan de Lek. En over de terreur tegen de Kleine Luyden in het Rotterdamse Charlois in Niemand wordt ontzien.

 

 

Mijn meest controversiële verhaal in 2010?

Zonder twijfel mijn commentaar op het angstige Naoorlogs Verzet bij de 4 mei-herdenking op de Dam. Een schreeuw en iedereen raakte in paniek. En dan achteraf, als iedereen door heeft dat er niks is gebeurd, je moed tonen. Beschamende Hollandse Lafheid in  See how they run.

Mijn grootste primeur in 2010?

Guerrilla Tanja Nijmeijer leeft nog op 15 maart. Ik hoorde het zelf van haar vader. Teveel mensen wensen haar dood. Ik wens niemand dood.

Mijn beste onderzoeksartikel in 2010?

De laatste Nedernazi Klaas Faber. Voor het eerst het hele levensverhaal van de grootste Nederlandse misdadiger op vrije voeten. En Stralingsgevaar van het HAWK-Radarsysteem, de verzwegen negatieve effecten van werken voor Defensie.

De laatste Nedernazi Klaas Faber. Voor het eerst het hele levensverhaal van de grootste Nederlandse misdadiger op vrije voeten. En Stralingsgevaar van het HAWK-Radarsysteem, de verzwegen negatieve effecten van werken voor Defensie.

Mijn grootste teleurstelling in 2010?

Het totale verlies in vertrouwen in de Brusselse politie, nou ja, de lui die mij in november arresteerde op het Noordstation, een foto wiste en vervolgens leugens er omheen bouwde, zoals Jokkende woordvoerder Johan Verleije. Dit soort ambtenaren is een gevaar voor de persvrijheid en een bedreiging voor de rechtsstaat. Als journalist met 30 jaar ervaring adviseer ik u:, ga ik er vanuit de Brusselse politie in alle persverklaringen liegt, tenzij ze onomstotelijk het tegendeel bewijst. Zijn de Europese instellingen nog wel veilig in Brussel is een bijkomende vraag? Volgens mij niet! Lees mijn commentaar Als de politie liegt in dagblad De Standaard.

Mijn beste tv-reportage in 2010?

Voor Eenvandaag Jemen nieuw broeinest al Qaida? Een gesprek met de ex-lijfwacht van Osama Bin Laden met de prachtige hoofdstad Sana's op de achtergrond is oorlogsverslaggeving op zijn mooist.

 

Mijn beste commentaar in 2010?

Over hoe-kan-het-ook-anders onze eigenste oorlog in Uruzgan, vier jaar lang: Parlementair  onderzoek Uruzgan gewenst en Blijven of vertrekken. De rest -van criminelen tot sneeuwoverlast- kunt u terugluisteren in mijn gastoptreden bij het journalistenpanel van Avro's Vrijdagmiddag Live.

Mijn beste moment in 2010?

Na jaren van eenzame strijd wordt mijn doel om voortvluchtige nazi's achter de tralies te krijgen steeds breder gedragen. Zoals bleek  bij de levenslange gevangenisstraf voor SS'er Heinrich Boere op 23 maart, verteld samen met nebenklägerTeun de Groot in DWDD plus verlies van zijn hoger beroep en het Europees arrestatiebevel voor NederNazi Klaas-Carel Faber in november.

Beste website in 2010?

Opiniewebsite Joop.nl. Niet alleen omdat ik zelf bijdraag. De meningen die worden geventileerd hebben inhoud, ook al ben ik het niet  eens. Dat geldt ook voor de reacties. Randdebielen worden geweerd, en dat is niet het geval bij veel andere sites.

Mijn helden van 2010?

Paul en Yolanda. Bij iedere verjaardag sturen ze een lief kaartje. Terwijl ik zelf erg slordig daarin ben.

Leukste krant in 2010?

Mijn krant De Pers natuurlijk. Fantastisch creatief en zeer open minded. 1000-ste editie werd op 23 december gedrukt.

De meest waardeloze politicus in 2010?

PVV-er Eric Lucassen. Oké dat hij is straatterrorist was. Oké dat hij als onderofficier ontucht pleegde met rekruten. Maar om vervolgens in de Tweede Kamer te blijven zitten toen hij werd gesnapt als leugenaar toont een totaal gebrek aan politiek karakter.

De meest waardeloze journalist in 2010?

Het is mijn stokpaardje en ik blijf erop hameren. Iedere Nederlandse en Vlaamse journalist die zijn onafhankelijkheid te grabbel gooit door embedded te gaan bij welke strijdkracht dan ook deugt niet.

Beste journalisten van 2010?

De mensen achter de klokkenluidersite WikiLeaks. Keihard trokken ze de broek van politici naar beneden. Als de internationale politiek eerlijk is, valt niks te onthullen, moeten critici weten. Democratie is gebaat bij transparantie.

Opmerkelijkste nieuwsprogramma in 2010?

PowNews. De anchorman leest de autocue als een autist en die ongeschoren Castricum is grappig maar toont zich weinig moedig door alleen vrouwen lastig te vallen. Maar de aanpak is verfrissend. Jojanneke, oud-collega van De Pers, is precies op haar plek. De makers moeten wel over een toekomststrategie nadenken, herhaling bedreigt de frisheid.

Beste Boek gelezen in 2010?

'De onzichtbaren' van Karel Glastra van Loon. Jarenlang stond het boek ongelezen in mijn boekenkast. Iets hield mij tegen  totdat ik naar Birma reisde. Toen besefte ik dat journalistieke verhalen over het Karen-volk stoppen waar zijn roman het overneemt. Helemaal objectief ben ik niet. Karel was jarenlang een goede collega. Samen schreven we artikelen. Een fijne man die veel te vroeg is gestorven en deze pluim is een teken van respect.

'De onzichtbaren' van Karel Glastra van Loon. Jarenlang stond het boek ongelezen in mijn boekenkast. Iets hield mij tegen  totdat ik naar Birma reisde. Toen besefte ik dat journalistieke verhalen over het Karen-volk stoppen waar zijn roman het overneemt. Helemaal objectief ben ik niet. Karel was jarenlang een goede collega. Samen schreven we artikelen. Een fijne man die veel te vroeg is gestorven en deze pluim is een teken van respect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De openingsfoto nam ik  op 17 december vanuit mijn auto toen ik tijdens een enorm lange sneewfile in Amsterdam-West weer eens stil stond. Het heeft iets unheimich met die wagons en en de rokende schoorsteen op de achtergrond. Maar toen was er licht!

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken