Weblog

Falende Flikken

dinsdag 28 december 2010

Dronken achter het stuur, valsheid in geschrifte. De Belgische politieman is vaak zelf de boef. Ze rommelen wat aan, de wetshandhavers bij onze zuiderburen. Maar de dood van Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22) spande de kroon. Die had voorkomen kunnen worden, zo bleek na een vernietigend oordeel van het onafhankelijke Comité van Toezicht op de politiediensten in België. Een jaar geleden werd op Nieuwjaarsdag het jonge tweetal in hun auto doodgeschoten. De dader, hun buurman Ronald Jansen, bekende binnen een paar dagen ook een andere geruchtmakende moord, die op de 18-jarige studente Annick Van Uytsel in 2007. Haar in plastic zakken gebonden lichaam werd enkele weken na haar verdwijning in het kanaal gevonden. De Leuvense Federale Gerechtelijke Politie belast met het onderzoek negeerde dat het laatste gsm-signaal van Van Uytsel werd opgevangen door een zendmast in de buurt van de woning van Jansen. De naam van de 38-jarige technisch tekenleraar prijkte bovenaan de lijst van verdachten omdat hij al eerder was aangeklaagd voor verkrachting. Zijn DNA werd aangetroffen op de touwen waarmee het meisje was vastgebonden, maar de sporen werden niet nagetrokken.

De kafka-achtige politieaanpak had opvallend veel weg van de grote politieblunders in de zaak Dutroux. Bij een zoektocht in diens kelder werden de negenjarigen Julie en Melissa niet opgemerkt. Ze stierven de hongerdood. Als reactie daarop werden tien jaar geleden drie politiekorpsen, het gemeentelijke, het gerechtelijke en de Rijkswacht, samengevoegd. Zonder resultaat, zo blijkt nu. De concurrentie tussen korpsen maakte plaats voor onderlinge na-ijver tussen de agenten. Vorig jaar ontving het Comité van Toezicht op de politiediensten ruim 2.000 klachten. Daaruit bleek dat racisme de diender niet vreemd is en dat er bij demonstraties hardhandig op in werd gehakt.

Politicus Jean-Marie Dedecker van de klokkenluiderpartij LDD spreekt van een beerput waarvan het deksel inmiddels wagenwijd openstaat. Zo bezit hij documenten die moeten aantonen dat hoge politiefunctionarissen draaiboeken vervalsten om te camoufleren dat er niet snel genoeg werd gereageerd na een oproep waarbij eigen agenten gewond raakten. Een commissaris in Ukkel die promotie wilde maken, liet om de quota van 600 te halen zelfs zijn tuinmannen op de personeelslijst zetten. Gewetenloos kwalificeerde de korpschef deze frauduleuze handeling als teken van 'lef, leiderschap en creatief management'. Dit jaar reed een kandidaat-politiecommissaris van de stad Gent dronken de gracht in. Extra pijnlijk was dat zijn voorganger ook al plaats moest maken toen die in februari 2009 beschonken achter het stuur zat. Twee jaar geleden stapte topman Fernand Koekelberg van de federale politie op omdat hij ongekwalificeerde secretaresses topposities gaf. Met één was hij ook bevriend. Volgens de voormalige nationale judocoach Dedecker is België 'Europees kampioen politieagenten. We hebben 48.000 agenten voor 10 miljoen inwoners. Nederland telt er 55.000 voor 17 miljoen.' Maar kwantiteit garandeert dus geen kwaliteit. 'De gewone burger is het slachtoffer van de politietop.' Het politiegeklungel is symptomatisch voor het uiteenvallen van de staat, meent de Vlaamse nationalist. De Franstalige magistratuur wenst zich niet te voegen naar de wensen van Vlaamse ministers.
Minister van Justitie Stefaan De Clerck erkent de fouten en spreekt van een 'attitudeprobleem bij verschillende korpsen.' Maar 'dat de Belgische politie rot is, is een verkeerde redenering', klinkt zijn geïrriteerde directeur communicatie Chris Lecluyse. De aandacht voor de zaak van drievoudig moordenaar Ronald Jansen is juist een gezonde reactie. 'Het zijn pijnpunten die aan de oppervlakte komen en dat getuigt van objectief onderzoek naar mogelijke fouten zodat er kan worden bijgestuurd. Wij kunnen moeiteloos de concurrentie aan met omliggende landen. De trend is positief.'

De voorzitter van de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken, parlementslid voor de Nieuwe-Vlaamse Alliantie Ben Weyts, deelt de fouten bij de Belgische politie in twee categorieën in. De menselijke: 'Te weinig wordt gebruikgemaakt van profielanalyses en door vooringenomenheid laat de politie aanwijzingen liggen.' En de structurele: een draaiboek bij moordonderzoek, met daarin de stappen die alle speurders moeten volgen, is aangekondigd maar nooit ingevoerd. 'Na hun opleiding worden politieonderzoekers niet meer bijgeschoold, terwijl de wetenschap niet stilstaat.' Haast kennen ze niet in België. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig moord en ellende bracht ten koste van 28 doden, is nog steeds niet afgerond. En ook 'Police-on-web', waarbij burgers via internet aangifte kunnen doen, functioneert na drie jaar nog niet.

Dat er veel loos is in België schreef ik ook in België Barst over de opdeling wie-krijgt-wat.  En specifiek over de Brusselse politie uit eigen ervaring in Als de politie liegt. Opnieuw benadruk ik mijn stelling dat door de onprofessionele politietop Belgische burgers en Europese instellingen gevaar lopen.  

De foto nam ik van een affiche in Parijs. Vind het wel passend zo'n gezicht met bijna Lombroso-wenkbrauwen en die rode drankneus. Dat imago kleeft aan de Belgische wetsdienaren. Zelfs hun politieke bazen in het parlement zijn het inmiddels zat. Want niemand neemt het voor ze op. Uiteraard de goede agenten niet te na gesproken, want die heb je zeer zeker ook.  

Labels: Europa 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken