Weblog

'Als ze maar een checkpoint overleven'

donderdag 20 januari 2011

  

De afgelopen drie maanden stierven  in Kunduz zeker tachtig politieagenten. Ze vormen een 'prime target' voor de opstandelingen. Wat ook iets zegt over de gevaren voor politieopleiders. Het zit de boomlange Sven Mewes, hoofd van het Duitse Politie Trainingscentrum in Kunduz, niet mee. 'Vandaag om half tien zouden 120 rekruten zich moeten melden, maar er is er nog niet één.'  Pas op de derde dag marcheren de Afghanen met onregelmatig zwaaiende armen naar de appèlplaats. Het spektakel, sommigen dragen zelfs slippers, doet denken aan een scène uit de BBC-serie Dad's Army (Daar komen de schutters). Maar de gezichten verstrakken als de Afghaanse vlag wordt gehesen en een toespraak volgt van de chef-opleider: 'Het is erg moeilijk om tegen de terroristen te vechten en daarom is een goede training nodig. Als u niet goed oplet of gemotiveerd bent, is het erg moeilijk te overleven.' Dat doet de 19-jarige Ahmad Khan met puberpukkels op zijn wangen even slikken. Hij komt uit de naburige Takhar en is net aangekomen. 'Ik wil mijn land dienen', zegt hij plichtmatig. 'En natuurlijk mijn familie onderhouden.' Het maandinkomen van 260 dollar, inclusief eetgeld, trok hem uiteindelijk over de streep. Want Ahmad Khan heeft allerminst voor een veilig beroep gekozen. 'De afgelopen drie maanden zijn tachtig politieagenten in Kunduz om het leven gekomen', zegt Mewes in een van de gebouwen van het moderne centrum met lichtgeel geschilderde puien, pal naast het grote ISAF-kamp.

'De islamistische taliban zijn verantwoordelijk voor 95 procent van de aanvallen op de politie. Het rondrijden in ongepantserde voertuigen is een belangrijke reden voor het hoge sterftecijfer.' Zijn Duitse Politie Project Team valt onder het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daaraan werken tien Duitsers en enkele Afghanen mee, wat ruwweg een trainer op tien rekruten inhoudt. 'Zes weken is te kort voor een gedegen opleiding. Tot 80 procent van de rekruten is analfabeet', erkent Mewes. 'Daarom concentreren we op drie kernpunten: teamgeest, discipline en wapenkunde.' De lat ligt op een praktische hoogte: 'We stellen als doel: als ze maar een checkpoint kunnen overleven.'

Volgens het voornemen van het kabinet-Rutte zullen Nederlandse trainers dit voorjaar de Duitsers ondersteunen. Oberrat Sven Mewes, pistool op de heup, heeft uit gesprekken vernomen dat dit met name buiten de poort zal gebeuren. De Nederlanders zullen het werk gaan 'intensiveren', zoals hij dat noemt.  Mewes diende zelf jarenlang bij de Duitse antiterroristeneenheid GSG6. Hij blijft binnen de poort. Over de gevaren oordeelt hij nuchter. 'Het is hier gevaarlijker dan Nederland of Duitsland. Maar ik zie geen problemen als ze door beveiligers worden beschermd, als een schild om de trainers.' Dat zouden dan de 270 militairen moeten zijn die volgens de kabinetsplannen worden meegestuurd.  Voor kolonel Abdul Rahman Aghtash, de tweede man van de politie van Kunduz, voldoet de politie-opleiding nu niet. Volgens hem wordt de manschappen niet geleerd hoe ze zich moeten verdedigen tegen zelfmoordenaars. Ook wil hij zware wapens voor zijn agenten. 'We willen leren chauffeuren met gepantserde voertuigen en we willen leren omgaan met mortieren', zegt Aghtash op zijn kantoor in Kunduz-Stad.

Over het precieze aantal agenten in de provincie Kunduz doet hij geen uitspraken, maar hij zou blij zijn met nog zeker duizend agenten erbij. De Nederlanders ziet hij dus graag komen, zeker als ze ook nog eens een mooie uitrusting meenemen. 'In sommige streken is er één agent op 4000 inwoners.' Mewes is tegen het lesgeven in het gebruik van zware wapens. 'We moeten de politie civieler maken. Leren dat ze voor de bevolking is.' Maar daar denkt de politie zelf dus anders over. 

Het verhaal Politie wil zware wapens http://www.depers.nl/buitenland/539273/Politie-Kunduz-wil-zware-wapens.html staat in De Pers met daarbij verwijzingen naar meer info over Kunduz.

De foto's nam ik in Kunduz. De bovenste even buiten de provinciehoofdstad en de onderste op het centrale plein.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken