Weblog

De dodelijk variant van Lariam

donderdag 29 maart 2012
  

Nederlandse militairen op missie slikken een anti-malariamiddel Lariam dat psychoses opwekt. ‘Schokkend’, vindt oppositiepartij SP. Het middel staat opnieuw ter discussie na een recente moordpartij in Afghanistan. De Amerikaanse militair Robert Bales schoot begin maart in Kandahar zeventien burgers dood. Mogelijk waren zijn hersens aangetast door het jarenlange gebruik van malaria profylaxe mefloquine, beter bekend als Lariam. Het Amerikaanse leger heeft het gebruik ervan sinds 2009 drastisch teruggeschroefd. Lariam wordt echter nog altijd voorgeschreven aan Nederlandse militairen.

SP’er Jasper van Dijk: ‘Als er causaliteit bestaat tussen het middel en het doden moet er direct worden ingegrepen.’ Angelien Eijsink (PvdA): ‘Ik zal vragen aan minister Hans Hillen of er naar kan worden gekeken.’ VVD ‘er André Bosman sluit zich hierbij aan. ‘Het heeft onze aandacht.’ Bij agressief gedrag door veteranen wordt vaak gewezen op een post-traumatische stressstoornis. Maar de gevolgen van langdurig gebruik van het anti-malariamiddel verdienen onderzoek, aldus de parlementariërs.

Lariam werd in ruime mate geslikt door Nederlandse militairen tijdens hun uitzending naar Cambodja in 1992 en 1993. En juist onder deze groep valt het aantal geweldplegingen op. Ex-marinier Dennis Dijkhuizen benam in februari 2009 zijn zoon (5) en zichzelf van het leven. Zijn collega Bjørn Schaap doodde zijn eveneens 5-jarige zoon in 2005, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. In december 2006 vermoordde ex-marinier Gerold O. zijn ex-vriendin met messteken. Ex-marinier Paul S. liquideerde in 2003 zijn schoonouders, zwager en vriendin. In Oplinie, het blad van de militaire vakbond AFMP, omschreef de Amerikaanse legerarts Nevin in december Lariam als een gevaarlijke ‘zombiedrug’ die ‘al jaren geleden’ verboden had moeten worden.

‘Tientallen Cambodja-gangers klaagden na terugkeer over angstneuroses en depressies’, zegt een veterane. Zelf kreeg ze last met haar auto-immuunsysteem en het uitvallen van lichaamsfuncties. Volgens Defensie zijn er geen meldingen bekend over ernstige bijwerkingen na het staken van Lariam. ‘Defensie gaat zorgvuldig om met Lariam en schrijft het alleen voor als andere middelen niet werken.’ MInister Hillen was er trouwens als de kippen bij om een Kamerbrief rond te sturen. Nog dezelfde dag van publicatie in De Pers, een zelden gezien fenomeen. Daarin benadrukte hij dat het allemaal loos alarm is, een handjevol neemt het middel.De politiek heb ik terug gemaild dat onderzoek wel gewenst is. Want hoe kan het dat een vredesmissie die slechts anderhalf jaar duurde achteraf (zeker) 7 moorden en twee zelfmoorden heeft opgeleverd? Dat zijn cijfers die sterk afwijken van andere uitzendingen.

De foto is van Dennis Dijkhuizen. Hij doodde zijn zoon van vijf en zichzelf. Volgens zijn ouders was hij na terugkeer uit Cambodja niet meer zichzelf.
Labels: defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken