Weblog

Bloedbroeders Taylor & Kouwenhoven

zaterdag 28 april 2012

Niets bleef de luisteraar bespaard bij het voorlezen van het twee uur durend vonnis tegen de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, afgelopen donderdag 26 april in Leidschendam. In de door hem gesteunde oorlog werd bij gevangengenomen kinderen met een mes op het voorhoofd de afkorting RUF - Revolutionair Verenigd Front - gekerfd. Zoiets voorkwam namelijk desertie. Uitgetrokken ingewanden van tegenstanders werden over de weg gespannen en gebruikt als wegversperring. In de omgebouwde basketbalzaal van het voormalige hoofdkwartier van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat de laatste zes jaar dienst doet als dependance voor het Sierra Leone-tribunaal, kon je in de leespauzes van rechter Richard Lussick een speld horen vallen. Tussen 1996 en 2002 pousseerde de 64-jarige verdachte rebellen van zijn buurland Sierra Leone in een oorlog die naar schatting 50.000 slachtoffers maakte. Het vonnis, schuldig op alle elf aanklachten, van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, verdient applaus en beïnvloedt daarbij het proces tegen zijn handelspartner Guus Kouwenhoven.

Charles Ghankay Taylor, blauw pak, rode stropdas en bril met dun goudkleurig montuur, hoorde de wreedheden waarvoor hij medeverantwoordelijkheid draagt stoïcijns aan met de armen leunend op de tafel. Voor de zitting zwaaide hij stoer vanaf zijn verdachtenbankje achter in de rechtszaal naar bekenden op de publieke tribune. Maar bij het opdreunen van de feiten bond hij langzaam maar zeker in. Taylor leverde als een supermarkt voor opstandelingen communicatieapparatuur, sigaretten, alcohol en zelfs toverdrankjes die de rebellen moesten beschermen tegen kogels. Meisjes werden als sexslavin gebruikt en jongens onder de vijftien jaar ingezet als kindsoldaat. Bovenal steunden de opstandelingen zwaar op de wapens en munitie die Taylor jarenlang leverde. Alles in ruil voor diamanten die door slavenarbeid werden gevonden. Zijn droom was een groot Liberia waar hij uiteraard de scepter zou zwaaien.

Het 'guilty' is slecht nieuws voor Taylors vroegere zakenpartner, de Rotterdammer Guus Kouwenhoven (70). Voor het gerechtshof in Den Bosch wacht hem rond de jaarwisseling een hernieuwd proces wegens illegale wapenhandel en medeplegen van oorlogsmisdaden in Liberia, het land waar Taylor president was.

In eerste aanleg is Kouwenhoven veroordeeld tot acht jaar maar de Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen. Jarenlang werkten beide heren, die een voorliefde delen voor maatkostuums, vrouwen en geld, nauw samen. Taylor noemde Kouwenhoven zijn 'pepperbush'; een peperstruik waaraan hij maar hoefde te schudden of het geld viel er uit. Ze deelden miljoenen dollars aan royalty's van de kapbedrijven Oriental Timber Cooperation OTC en Royal Timber Cooperation RTC. Uit processtukken blijkt dat de voormalige 'godfather' van Liberia in oktober 1999 zo'n 5.000 camouflagepakken, 4.000 paar legerlaarzen en 3.400 rode baretten aankocht voor Taylor. In strijd met het wapenembargo van de Verenigde Naties smokkelde Kouwenhoven volgens de aanklacht AK-47 machinepistolen en RPG-7 granaatwerpers het land binnen in de strijd tegen opstandelingen. Ook deze oorlog in Liberia kostte tienduizenden onschuldigen het leven.

Mr. 'Gus' zoals zijn troetelnaam luidde, heeft zijn contacten met Taylor nooit ontkend. 'In Afrika heb je als zakenman geen andere keus dan op goede voet te staan met de machthebbers.'

Veroordeling van Taylor schept nieuwe jurisprudentie voor 'corporate complicity', zei professor Criminologie Wim Huisman van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een eerder interview met Dagblad De Pers. Lieden als Taylor en Kouwenhoven 'maken misdaden mogelijk door ze te faciliteren, bijvoorbeeld door het afstaan van personeel en transportmiddelen.' Daarnaast profiteren ze van de oorlog door, in het geval van Taylor, het winnen van bloeddiamanten waarvan de opbrengst wordt aangewend voor zijn eigen oorlogsvoering. Kouwenhoven inde geld met de houtkap.

Voor Kouwenhoven betekent de schuldverklaring van Taylor bovendien dat harde schriftelijke bewijzen niet altijd noodzakelijk zijn bij dit soort processen. Op een continent als Afrika staan afspraken niet altijd zwart op wit, een probleem waar het Nederlands Openbaar Ministerie in de zaak Kouwenhoven mee worstelt.

De veroordeling van Taylor bevestigt tevens de internationale juridische trend dat een verdachte niet zelf de trekker hoeft over te halen of op het slagveld commando's hoeft uit te delen. De condemnatie van Sobibor-kampbeul John Demjanjuk vorig jaar in München maakte ook al duidelijk dat deel uitmaken van een oorlogsmachinerie voldoende is voor straf.  Dus goed nieuws voor het recht, een slapeloze nacht of meer voor Kouwenhoven en zakenpartner Taylor.

Artikelen als Slapeloze nachten voor bloedbroeders over het proces Taylor en Zaken zijn zaken over het proces Kouwenhoven staan op de website van De Nieuwe Pers en op deze website. De foto nam ik in Sierra Leone in de jaren negentig, een slachtoffer van de RUF.


Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken