Weblog

Vorden Capituleert Opnieuw

dinsdag 08 mei 2012
vorden2

Vandaag, 8 mei, is de Tweede Wereldoorlog precies 67 jaar geleden in Europa geëindigd. Op de televisie legden de Franse president Nicolas Sarkozy samen met zijn opvolger François Hollande een krans bij het monument voor de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. Dat was een ontroerend gezicht. Winnaar en verliezer verenigd voor de goede zaak. Ook las ik deze dag dat burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, stappen onderneemt tegen een rechtelijke uitspraak die hem verbood Duitse omgekomen militairen te eren op onze nationale herdenking van 4 mei. Hij is zo verbolgen dat hij zelfs een radiostilte in acht neemt. Waarschijnlijk is hij bang dat hij zichzelf verspreekt en zo politieke zelfmoord pleegt. Wat is in hem en veel Nederlanders gevaren?

 

Gisteren, 7 mei 2012, stond namelijk in NRC Handelsblad een opiniestuk van medewerker Ewoud Sanders wat mij ook verbaast. ' Maak dodenherdenking geen Jodenherdenking,' luidde de kop. Hij maakte bezwaar tegen organisaties als Federatief Joods Nederland, dat een vliegtuigje met de tekst 'Vorden is fout' liet rondvliegen, en het Auschwitz Comité, dat dreigde weg te blijven als een omgekomen SS'er door zijn neefje werd geëerd in een voorgedragen gedicht op de Dam. Gemakshalve neem ik aan dat beide heren dezelfde mening zijn toegedaan.

Welnu: 4 Mei is geen Jodenherdenking omdat een paar joodse groepen zich roeren over het eren van omgekomen Duitse militairen. Zelf kom ik uit een verzetsfamilie en ben het ook totaal oneens met het herdenken van de vijand op deze dag. En uit de reacties op mijn blog Vorden Capituleert velen -niet allemaal- met mij. Helemaal onzinnig is het verwijt van Sanders dat die joodse groepen te marginaal zijn om serieus te worden genomen. Hoeveel personen vertegenwoordigt het Comité 4 en 5 mei dat het idee heeft goedgekeurd om een gedicht op te dragen aan een omgekomen SS'er?

Nogmaals -ik herhaal het graag- omgekomen Duitse militairen kunnen inderdaad ook het slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. We moeten alleen niet vergeten dat zij de uitvoerders waren van het meest inhumane regiem wat ooit heeft bestaan. Hen herinneren mag, prima, maar in Nederland op een van de andere dagen van het jaar. Ik steun het initiatief van het FJN om herdenking van Duitse militairen op 4 mei te verbieden.

Het is namelijk belangrijk de 4 mei dodenherdenking zuiver te houden. Daarom hamer ik er ook op! Nu liepen, neem ik aan, gewone inwoners van Vorden langs de graven van Duitse militairen. Maar wie zegt dat volgend jaar neonazi's als dan niet herkenbaar hetzelfde doen? Het is naïef dat scenario niet in te zien. En dan kunnen we beter de hele dodenherdenking afschaffen.

Zonder in complottheorieën te vervallen: misschien is dat ook de opzet van het Comité. Om vervolgens over te gaan op een algemene herdenking van alle doden van alle oorlogen. Dat kan. Per slot van rekening herdenken we ook niet jaarlijks de slachtoffers uit de Tachtigjarige Oorlog of de Napoleonse veldtochten. Wat betreft de Tweede Wereldoorlog is het echter te vroeg zolang de eerste generatie slachtoffers leeft en de tweede en mogelijke volgende generaties zich gekrenkt voelen. En gezien de impact liggen de wonden nog lang open.

Misschien willen die Aalderink en Sanders volgend jaar samen een krans leggen op de Algemene Begraafplaats van Vorden op de graven van de tien Duitse militairen. Of is dat ook weer zo'n complottheorie? Maar anders dan de Fransen zijn het dan twee verliezers voor de verkeerde zaak.

De foto nam ik met mijn iPhone afgelopen week in Vorden.

Labels: Europa 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken