Weblog

Navo Verliest Oorlog Afghanistan

zondag 20 mei 2012
kunduz

Op de tweedaagse NAVO-top, die zondag in Chicago begint, staat het hoofdpijndossier Afghanistan centraal. 130.000 buitenlandse militairen moeten binnen anderhalf jaar het Zuid-Aziatische land verlaten. Dat is geen leuk vooruitzicht, want inmiddels staan aan de zijlijn de verslagen ultra-orthodoxe taliban van 2001 te trappelen. Het is een publiek geheim: na 2014 wacht de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, de eerste nederlaag in haar (dan) 65-jarige geschiedenis.

Voorlopig wijzen de aanwezige politici en militairen liever op de vele pluspunten van ruim tien jaar bemoeienis. Kinderen kunnen naar school en vrouwen zitten in het parlement. Voor het handhaven van de binnenlandse orde coördineert de NAVO de eenheden van bijna vijftig landen van de Internationale Veiligheids- en Assistentie Macht ISAF. Die moet tegen 2014 zijn vervangen door 350.000 Afghaanse politieagenten en militairen. Een logistiek huzarenstukje.

 

Minder nadruk zal liggen op het aantal incidenten waarbij Afghaanse militairen of politieagenten op buitenlandse militairen schieten. Deze 'green on blue' laat een stijgende lijn zien. Vorig jaar stierven 35 ISAF-militairen door dit soort 'friendly fire'. Dit jaar staat de teller al op 22. Vorige week kwamen twee Britse militairen om toen twee Afghaanse politieagenten in de zuidelijke provincie Helmand het vuur op hen openden. Inmiddels sterft één op de zeven omgekomen buitenlandse militairen door een Afghaanse medestrijder.

In absolute cijfers vallen die 22 doden mee, dit jaar sneuvelden tot nu toe 160 buitenlandse militairen. Het benadrukt wel de vergaande infiltratie van de taliban in de Afghaanse veiligheidstroepen.

Het bergachtige land kraakt in al zijn voegen. Onder het Afghaanse volk is het anti-westerse sentiment de laatste jaren toegenomen door de vele onschuldige slachtoffers bij bombardementen en wilde schietpartijen door dolgedraaide buitenlanders. In maart schoot een Amerikaanse marinier 16 willekeurige burgers in de provincie Kandahar dood. Daarnaast floreert de wijdverspreide corruptie als nooit tevoren. Criminaliteit en de machteloosheid van de huidige regering hebben een sfeer gekweekt waarin de 35 miljoen inwoners niet staan te springen om zich in te zetten voor een verlenging van de door het Westen gesteunde regering van president Hamid Karzai. De frustratie zit zo diep dat het verbranden van wat korans voldoet om het land in dagenlange onlusten te werpen, zoals in februari.

Het overleg met de taliban voor een vreedzaam einde aan de binnenlandse oorlog zit muurvast. Vorig jaar stierf bij een aanslag de belangrijkste man die de vijanden bijeen kon brengen, oud-president Burhanudin Rabanni.

In Chicago zullen de NAVO-landen in een gesmeerde pr-campagne licht blijven zien aan het einde van de tunnel. Zoals bij de Vietnamoorlog. Twee jaar na het vertrek van de Verenigde Staten in 1973 stortte het zittende regiem van president Nguyen Van Thieu in elkaar. Dit scenario wacht naar alle waarschijnlijkheid ook Afghanistan na 2014.

Pro forma zal de verdragsorganisatie, 28 landen groot, mededelen dat de bondgenoten ook na vertrek hun verantwoordelijkheid nemen en jaarlijks 3 miljard euro meebetalen aan salariëring, onderhoud en training van de Afghaanse strijdkrachten. Nederland draagt in drie jaar naar schatting 90 miljoen euro bij. Voor het eindresultaat - de taliban terug aan de macht - maakt het niet uit, maar de westerse eer is met die miljarden gered.

Het artikel staat op de site van De Nieuwe Pers. De foto nam ik vorig jaar in Kunduz van een politieagent die erg van fluiten hield.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken