Weblog

Groter dan God

woensdag 18 juli 2012

Zijn journalisten groter dan God? Volgens presentatrice Eva Jinek blijkbaar wel. Want je mag er geen kritiek op hebben, stelt ze in de HP/De Tijd van deze maand. Op reis naar een ver land kocht ik voor vertrek een stapeltje maandbladen. Naast 'Park', wat ik u van harte aanbeveel omdat er een fraaie foto van uw gastheer in staat, en 'Helden' van de altijd actieve familie Barend, dus ook HP/De Tijd. De laatste aanschaf noopt mij weer eens in de pen te klimmen over een collega. Kunt u daar zoals Eva Jinek niet tegen, dan moet u nu niet verder lezen.

Wat wil het geval? Eva mocht in de altijd lezenswaardige rubriek 'Zelfportret' wat vragen beantwoorden. Ook de vraag:' Aan wie ergert u zich?'

Haar antwoord luidt: 'Aan collega 's uit mijn vak die zich in de media negatief uitlaten over andere collega's.' Ze vindt dat 'onprofessioneel' en zou dat zelf nooit doen.

Hé, dacht ik meteen, die heeft het onder andere over mij. Want zoals u wel weet, praatte Eva als gastvrouw de laatste De Tegel-uitreiking aan elkaar vast. Die historische avond waar een vrouw van de Volkskrant een prijs kreeg gebaseerd op eerder werk van mij. Ik stond op en zei er iets van. Dat was kritiek op een collega, en terecht, want het was gejat, en zoiets honoreer je niet. Zeker niet onder de noemer 'onderzoeksjournalistiek'. Eerder heb ik 400 pagina's geschreven in het boek 'Pleisters op de ogen' vol kritiek op de vaderlandse oorlogsjournalistiek. Maar dat mag dus niet van Eva Jinek en die opstelling vind ik op mijn beurt bijzonder, maar dan ook bijzonder, onprofessioneel.

Vooropgezet. Tegen Eva Jinek als gastvrouw in een talkshow heb ik niks. Ze doet het zondagochtend leuk, gevat. Ik zeg niks over haar blonde haren, want mijn dochters zijn ook blond en alles behalve dom. En met wie zij omgaat is haar privé-zaak. Alleen als journalist, als aanklager van onrecht, beschrijver van misstanden is zij mijn mikpunt. Want....stel....dacht ik in mijn vliegtuigstoel, dat er drie gasten bij haar op de tv-bank zitten:

1) Een politicus. Als die iets fout doet, mag ze daar als journalist met gestrekt been op invliegen. Dat hij/zij de kluit heeft belazerd met de Euro of met het spekken van de beurzen van mensensmokkelaars. Applaus is dan haar deel.

En 2) dat daar een geestelijke zit. Die kan ze het vuur nauw aan de kloten leggen en verwijten dat de kerk of madrassa een vrijplaats is voor kindermisbruik. Opnieuw applaus.

Maar dan de 3e gast: Dat is een journalist. Die bijvoorbeeld embedded is en daarom aan zelfcensuur doet of zich laat censureren. Die grove fouten heeft gemaakt door te zwijgen over het gebruik van doping of omkoping, als het een sportverslaggever betreft. Of bij een binnenlandse aangelegenheid zijn of haar bek houdt over een foute wethouder die tevens een vrindje blijkt. Of wat recentelijk in opspraak is: een journalist die spioneert voor de AIVD of de MIVD. Het zijn willekeurige voorbeelden die ze hoe dan ook nooit hard zal aanpakken of bekritiseren. Ze zegt letterlijk: 'Ik zal dat nooit doen'.

Ja, u leest het goed: Als een journo de zaak flest, een wanproduct aflevert of de hele beroepsgroep in gevaar brengt, dien je als goed collega je bek er over te houden. Want anders breek je de code van zwijgen, de omerta, van de journalistieke maffia. We hebben het zo gezellig met elkaar, vindt Eva, en dat moet zo blijven. Ook al blijkt dat de halve Nederlandse bevolking wordt besodemieterd.

Wat leert ons dat over Eva Jinek, gesteld dat ze juist is geciteerd in het 'vakantienummer' van HP/De Tijd? Dat zij journalisten verheft boven iedere kritiek. Ze zijn groter dan God. Want op God en Zijn plaatsvervangers mag je wel kritiek hebben. Een tv-of radio-recensie is in haar ogen blijkbaar al verfoeilijk.

Ik vind haar mening op z'n Vlaams gezegd: ambetant. Er klopt veel niet in de politiek, veel niet bij de religies maar natuurlijk ook veel niet bij de verslaggeving daarover. Zonder kritiek, en dat snapt Eva niet, smoor je ieder beroep. Klokkenluiden is een gezonde reactie op een ongezonde situatie. En bij kritiek hoort openheid, geen achterkamertjespolitiek. Dat pikken journalisten ook niet van Tweede Kamerleden. Gewoon en public zeggen waar het op staat, zo hoort dat!

In het vervolg kijk ik toch anders naar Eva Jinek. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ze niet onbetrouwbaar is, maar gewoon naïef. Dat ze de functie van de media niet begrijpt. Of dat ze gewoon weinig moedig is. Dat ze denkend aan haar carrière geen kritiek durft te geven op collega's, want die journalisten meppen uiteraard een keer terug.

Dat brengt me bij de uitsmijter van de rubriek 'Zelfportret'. Daar wordt een levensmotto gevraagd. Die van Eva Jinek luidt: 'No guts, no glory'. En dat vind ik gezien haar weinig moedige houding niet passen. Hebt u een devies voor Eva? Laat me het weten. De mijne luidt zowel voor haar als voor iedere collega: 'Go Hard or Go Home'.

De foto is vorig jaar genomen in New York. Nee, ik ga niet roepen dat Eva die kreet van mij heeft gepikt.

 

Labels: roddel & achterklap 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken