Weblog

Oorlogsdrama

woensdag 31 oktober 2012

Bloemendaal

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven klinkt luid en duidelijk. De vervolging van misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog was 'een drama'. Alle reden dus voor een Parlementair Onderzoek. Dit is wel het minste wat je als volksvertegenwoordiging voor de oorlogsslachtoffers kunt doen, lijkt mij althans. De centrale vraag moet zijn hoe wij, als Nederland, zo konden falen. Voor de rechtsgang van WO2-misdadigers is het te laat. Maar wellicht kunnen we leren voor het heden en de toekomst.

Bij de research van mijn boek Het Beestmensch klapperden soms mijn oren. Echt streng waren we niet voor de grootste criminelen uit de vaderlandse geschiedenis. Van de 13.000 zware gevallen -denk aan kampbeulen, verraders en leden van executie-pelotons - zaten tien jaar na de oorlog nog zo'n 365 vast.

Schrijnend zijn de vrijlatingen van lieden als SD'er Willy Lages, verantwoordelijk voor het wegvoeren van tienduizenden joden en de moord op honderden verzetsmensen. Ondanks zijn terdoodveroordeling kreeg hij in 1966 'strafonderbreking'. Van de 141 doodsvonnissen uitgesproken door de Bijzondere Rechtspleging zijn er een schamele 40 uitgevoerd.

Wat moet worden onderzocht?

Ik suggereer: Wat was de rol van de kabinetten Schermerhorn, Beel en Drees bij de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers? Zij droegen in die jaren de politieke verantwoordelijkheid. Deden ze wel voldoende hun best?

Hoe hebben de officieren van justitie belast met de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers en andere politieke delinquenten uit WO2 gefunctioneerd? Hoeveel hebben ze er opgepakt? Bar weinig, valt te lezen in mijn boek.

Wat was de reden van de vergevingsgezindheid van het koninklijk huis? Koningin Wilhelmina gaf gratie aan 50 ter dood veroordeelden nazi's, haar opvolgster Juliana gaf gratie of voorkwam een doodvonnis is zo'n 60 gevallen. Koningin Beatrix verleent in 1982 nog gratie na vijf maanden cel aan een Duitse Wehrmacht-man die eerder tot 12 jaar is veroordeeld.

Nu zie ik u denken: Wat hebben we aan een Parlementair Onderzoek over een oude zaak? Voor de rechtsgang is het inderdaad te laat. De meeste misdadigers uit de grootste oorlog die de wereld tot nu toe heeft meegemaakt zijn er genadig vanaf gekomen. Dat draaien we nooit meer terug. Maar een analyse over het falen geeft een zekere genoegdoening aan oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. En daar hebben ze recht op.

Maar we kunnen er ook van leren. Nederland is namelijk -nog steeds- een vluchthaven voor oorlogsmisdadigers. Honderden klopten hier aan aan politiek vluchteling, zogenaamde 1F-gevallen. Ze komen uit landen als Afghanistan, Rwanda, Somalië, Voormalig-Joegoslavië. Het zijn er honderden. Lees maar na in Gezocht oorlogsmisdadigers en Oorlog en beulen.

Nu zie ik u opnieuw de wenkbrauwen fronsen: wat interesseert mij dat? Welnu met wat gezond inlevingsvermogen kunt u zich verplaatsen in de positie van oorlogsslachtoffers in andere landen. Ik althans wel. Vaak genoeg heb ik ze ontmoet. Het zou het Nederlandse parlement sieren aan hun wens tot rechtvaardigheid gehoor te geven door een onderzoekscommissie naar ons eigen feilen in te stellen. Daarvoor is een kamermeerderheid vereist. Het kost wellicht wat tijd maar ik acht de kans groot, opdat we niet tweemaal dezelfde fout maken. SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Emile Roemer is het alvast eens met Fred Teeven dat er grote blunders zijn gemaakt. Dat zijn er alvast twee.

De foto nam ik afgelopen winter. Mijn jongste dochter op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

 

 

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken