Weblog

Zorreguieta & Feiten

woensdag 30 januari 2013

 zorreguieta

 Veel onduidelijkheid bestaat over de aangifte of eventuele vervolging van Jorge Zorreguieta. Dus enige verheldering over de papa van onze nieuwe koningin kan geen kwaad. Want zit hij 30 april voor de tv of in de cel?

U kent de voorgeschiedenis en de belangrijkste vraag: Wat weet Jorge Zorreguieta van de misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd tijdens het bewind van de laatste Argentijnse militaire junta van 24 maart 1976 tot 10 december 1983? Zorreguieta heeft vijf jaar de positie van (onder-) staatssecretaris van Landbouw bekleed, namelijk tussen april 1976 en maart 1981. Sinds 2001 wordt in Nederland en later ook in Argentinië geprobeerd hem voor zijn daden te laten vervolgen. Tot nu toe zonder succes. Maar de de kansen keren. In Nederland is op 31 januari 2013 nieuwe aangifte gedaan deels gebaseerd op de feiten die de laatste maanden zijn verzameld.

Nu de situatie in Argentinië.

Het artikel in het dagblad Página 12 op 2 januari 2013 met als kop De ayer a hoy, una verdadera línea de conducta - Van gisteren tot vandaag, een echte gedragslijn' heeft de nodige commotie gegeven.' Hierin vragen voor de eerste maal een overlevende en een aantal familieleden van de slachtoffers werkzaam bij het nationaal agrarisch-tecnisch onderzoeksinstituut INTA tijdens de dictatuur gezámenlijk aan onderzoeksrechter Daniel Rafecas om te kijken wie aansprakelijkheid gesteld kan worden onder de toenmalige burgerbestuurders van de INTA en in het bijzonder die van de Sociedad Rural Argentina, de machtige vereniging van grootgrondbezitters

Het intro van Nu.nl Nabestaanden van vier verdwenen Argentijnen hebben aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Máxima, is erg voorbarig. Het is geen aangifte tegen Zorreguieta. Daarbij moet het verzoek nog de deur uit en dat zal pas in februari zijn. 'sera en Febrero' laat een nabestaande weten die in nauw contact staat met advocaat Yanzón.

Jorge Zorreguieta wordt dus voorlopig niet vervolgd in Argentinië. Dat is ook nooit de intentie geweest van de nabestaanden en hun advocaat Rodolfo Yanzón. Zij willen eerst de leiding van de INTA aan de tand voelen. Zorreguieta zou eventueel als getuige kunnen worden gehoord. Ik weet het zeker want Yanzón heeft het mij afgelopen december zelf verteld in Buenos Aires.

Ook de site van de altijd goed geïnformeerde Volkskrant, meldt onterecht 'De rechter, Daniel Rafecas, beweert over nieuw bewijs te beschikken dat Zorreguieta tijdens het bewind van generaal Videla (1976-81) betrokken was bij de verdwijning van meerdere personen'. Dat heeft de man nooit gezegd. Wat volgt is uiteraard de ontkenning van onderzoeksrechter Daniel Rafecas bij het ANP.

Vervolgens komt Brandpunt op 6 januari 2013 met de stelling dat één werknemer van het INTA tegen Zorreguieta wil getuigen. Maar al in september 2012 hebben negen nabestaanden en slachtoffers in een brief aan het Nederlands Openbaar Ministerie hetzelfde te kennen gegeven. Daarin vragen ze om onderzoek en betrokkenheid en verantwoordelijkheid van Jorge Zorreguieta bij de verdwijning van familieleden en/of hun eigen mishandeling tijdens de laatste militaire diktatuur (1976-1983). Daarvan zijn vijf (ex)werknemer van de INTA. Eerder hebben twee al tevergeefs in 2001 geprobeerd Zorreguieta aan te klagen.

In Nederland gaat onderzoek in de zaak Zorreguieta gewoon door. Er ligt dan wel een nieuwe aangifte maar een vervolg, zoals speuren naar nieuwe sporen, is belangrijk. Maak daarom een bijdrage over op gironummer 677 225 121 t.n.v. St. Onderzoek Oorlogsmisdaden in Amsterdam.

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken