Weblog

In de prijzen

donderdag 21 maart 2013

Arnold Karskens awarded

 Op 16 maart 2013 ontving ik ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de chemische aanval op de Koerdische stad Halabja twee prijzen voor mijn onderzoek naar leveranciers van grondstoffen voor gifgassen. Een plaquette kreeg ik van het Ministerie van ANFAL van de Koerdische Regionale Regering dat zich bezighoudt met de gevolgen van de uitroeiingspolitiek van de Iraakse dictator Saddam Hoessein in Noord-Irak. Daarnaast eerden inwoners van de getroffen stad mijn inzet met een oorkonde.

Volgens Koerdische bronnen kwamen bij de gifgasaanval op Halabja, de grootste ooit op een burgerdoel, 5.000 mensen om het leven. Honderden overlevenden kampen tot op de dag van vandaag met de gevolgen als blindheid en ademhalingsproblemen.

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is verantwoordelijk voor de levering van zo'n 1.117 ton thiodiglycol, essentieel voor de productie van zo'n 1.450 ton blaartrekkend mosterdgas. Maar ook leverde hij zogenaamde 'precursors' voor de zenuwgassen Sarin, Tabun en VX. Mede door publicaties door mij geschreven tussen 1991 en 2004, en de politieke druk in de Tweede Kamer die daar uit voortvloeide, kwam het tot een proces en een veroordeling van Van Anraat tot 16,5 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Zijn handel en wandel is in boekvorm verschenen onder de titel 'Geen cent spijt' - de jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat. Een aanrader!

Twee bij de zaak Van Anraat betrokken officieren van justitie, advocaat-generaal Simon Minks en huidig staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven, en SP-Tweedekamerlid Harry van Bommel ontvingen ook een dankbetuiging waaraan geen geldprijs is verbonden.

De foto van de prijsuitreiking is gemaakt door Eddy van Wessel. De onderste door een fan.

foto arnold

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken