Weblog

Bye Bye 2013

zaterdag 21 december 2013

kerst 2013

Lieve bloglezers, traditiegetrouw plaats ik tegen Kerstmis een prikkelend jaaroverzicht over mijn plus- en minpunten. Hierin spaar ik niemand, ook mezelf niet. De beste wensen en vooral een gezond 2014.

Mijn beste tv-onderzoek in 2013?

De speurtocht naar de verantwoordelijkheid van Jorge Zorreguieta, voormalig (onder-)staatssecretaris op het Argentijnse Departement van Landbouw en Veeteelt tussen 1976 en 1981, bij de repressie in zijn land. Zoals het blootleggen van de commandostructuur bij het Argentijns Departement voor Landbouw tussen 1976 en 1981 die bewijzen dat lijsten voor vervolging van tegenstanders van bovenaf werden gevraagd. In De Vijfde Dag.

Leukste tv-buitenlandreportage van 2013?

Het verhaal van de enige Nederlandse militair in Mali. Voor Eenvandaag. Komend jaar zitten er rond de 380. Wat ik daar van vind? Zie dit van Novum tv.

mali groot

Best geschreven buitenlandreportage van 2013?

Bezoek aan Syrië voor TPO Magazine. Hoe rebellen onderling slaags zijn. Syrië wordt door bemoeizucht van de rest van de wereld totaal vernield.

foto koerd begrafenis

Mijn meest openhartige gesprek in 2013?

Met Kefah Allush voor De Kist. Lang geaarzeld. Na afloop zie ik er een therapie in, want Kefah is een goede gesprekspartner gebleken bij alles waar ik pijn over voel.

Het leukste interview met mij in 2013

De Volkskrant had een leuk vakantiegesprek met mij vanuit de hangmat (nog even en we worden vrienden) maar mijn politiek kon ik het beste verwoorden -geloof het of geloof het niet met Strijdkreet, het blad van het Leger des Heils. Met kerst over de vrede op aarde.

Opmerkelijkste journalist van 2013?

Danny Ghosen van Pownews. Een straatverslaggever in de beste betekenis van het woord. Brutaal en toch het hart op de juiste plaats. Maakte terecht het leven van de Eindhovense 'kopschoppers' zuur. En het attenderen op foutparkerende diplomaten was een goede zet. Prima programma dat Pownews, en al eerder door mij opgehemeld.  Het programma zou alleen die interviewtjes in de Parlementaire Wandelgangen moeten beperken tot hooguit éénmaal per week. De HH politici nemen inmiddels de verslaggevers in de maling, in plaats van andersom. Hup boys, het land in. Nederland heeft jullie nodig!

Slechtste journalist van 2013?

NOSJournaal-presentator Rob Trip. Het woord journalist past eigenlijk niet bij hem. Eerder regeringsvoorlichter. Een blamage voor de Nederlandse journalistiek zoals hij zich op 30 april bij de troonwisseling als een lakei opstelde. Niet één republikeins tegengeluid laten horen, terwijl eenderde van de bevolking niet bepaald koningsgezind is. Als je je daar voor leent, dan deugt er iets niet aan jouw nieuwsjagershart.

Jokkebrok-journalist van 2013?

NRC Handelsblad en NOS-correspondent in Turkije Bram Vermeulen. Hij verweet mij in ‘De Kunst Van Het Maken‘ dat ik een kogelwerendvest droeg “waar dat niet echt nodig” was. Euh...We hebben elkaar nooit ontmoet! Ondanks verzoek voor opheldering, zwijgt Bram. Hij wilde terugmeppen, want ik vond dat hij overdreef door het dragen van een gasmasker bij een stand up op het roerige Taksimplein in Istanbul terwijl omstanders zonder liepen. In het bewuste VARA-programma zei hij ook dat hij met “liefde” werkt in Turkije. Om vervolgens een paar weken later te klagen over maandenlange tegenwerking. Euh... Maar het ergste van Bram is dat hij als correspondent hardop in zijn reportages voor de krant en tv heeft verzwegen dat de Turken in 1915 genocide hebben gepleegd op de Armeniërs. De waarheid was ondergeschikt aan zijn werkvergunning. Zie ook 'Uit de heup' mijn column in 74 woorden 'De kunst van het liegen'.

Beste non-fictie boek gelezen in 2013?

De gecensureerde oorlog, Militairen versus media in Nederlands-Indië 1945-1949, van Louis Zweers. Hoe wij ook over de oorlog in Indonesië niet de waarheid mochten weten. Mijn recensie.

Beste roman gelezen in 2013?

De boeken van A. den Doolaard als ''Oriënt-Express' en 'De bruiloft der zeven zigeuners' op bezoek aan het Meer van Ohrid. Herlezen na veertig jaar. Avontuur zoals het bedoeld was. Kan ik u aanbevelen. Oude schrijvers leven zo voort. In het voetspoor van Den Doolaard.

meer zwemmer

Leukste tv-fragment 2013?

Lucky tv in De Wereld Draait Door. W.A. als robot. Hilarisch.

Beste website van 2013?

TPO Magazine. Een nieuwe manier van journalistiek bedrijven. Deelnemers en lezers wachten een mooie toekomst. Het stoppen van De Nieuwe Pers. is uiteraard jammer. Een episode die begon bij De Pers is daarmee definitief afgelopen. Maar ook 'De Correspondent' heeft goede artikelen.

Mijn slechtste prestatie van 2013?

Weer te veel om op te noemen. Uiteraard had ik vanuit Damascus moeten berichten. Er lopen in Syrië Nederlandse jihadisten rond die vast een bijzonder interessant verhaal hebben ook over hun deelname aan executies van burgers en het kidnappen van journalisten. Maar wellicht vraag ik niet hard genoeg om een visum bij de Syrische machthebbers, die mij overigens nog steeds op een Zwarte Lijst hebben staan. En waar bleef mijn artikelenreeks uit Jemen? Collega, Judith Spiegel was er maanden ontvoerd.

Mijn belangrijkste discussie in 2013?

Over het gebruik van gifgas in Syrië. In het praatprogramma  Knevel & VandenBrink zei ik over die bewuste 21ste augustus: “Ik kan niet zeggen dat het niet is gebeurd, omdat ik er niet bij was. Maar ik kan ook niet zeggen dat het wel is gebeurd, omdat ik de bewijzen niet heb gezien.” Inmiddels is aangetoond dat het zenuwgas Sarin is ingezet. Maar nog steeds is niet duidelijk aangetoond door wie, op welke schaal en hoeveel doden er zijn gevallen. Raar dat informatie in het bezit van westerse geheime diensten ook voor Tweede Kamerleden geheim blijft. Wat valt er te verbergen als Assad inderdaad de trekker heeft overgehaald? Of worden we à la Irak 2003,  over het zogenaamde bezit van massavernietingswapens door Saddam Hoessein, opnieuw door westerse politici in de maling genomen? Een leugen, om een aanval te legaliseren. Nu moet ik wel zeggen dat door het weigeren van visa voor journalisten het regime in Damascus ook de verdenking op zich laadt zaken te willen verbergen. De geschiedenis zal het uitwijzen.

Mijn beste grap in 2013?

Het was niet mijn idee, maar van Vrij Nederland voor de 'satirespecial' van 6 april. Verkleed als een vorst.

koning arnold

Mijn beste commentaar in 2013?

Op de opiniepagina van NRC Handelsblad van 15 april met een vergelijk over de zaken van Jorge Zorreguieta en piloot Julio Poch, verdacht van dodenvluchten. Er zijn meer bewijzen van betrokkenheid van Zorreguieta bij staatsterreur, maar Poch zit uitsluitend gebaseerd op uitspraken tijdens een diner op Bali al ruim vier jaar vast. Een schandaal dat het Openbaar Ministerie wel werk van Poch maakt en niet van Zorreguieta.

De leukste prijs in 2013?

De journalistieke prijzen vertrouw ik niet, weet u inmiddels. Het ons-kent-ons gehalte is vaak groot. Op 16 maart 2013 ontving ik ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de chemische aanval op de Koerdische stad Halabja twee prijzen voor mijn onderzoek naar leveranciers van grondstoffen voor gifgassen, met name de Nederlandse zakenman Frans van Anraat. Een plaquette kreeg ik van het Ministerie van ANFAL van de Koerdische Regionale Regering dat zich bezighoudt met de gevolgen van de uitroeiingspolitiek van de Iraakse dictator Saddam Hoessein in Noord-Irak. Daarnaast eerden inwoners van de getroffen stad mijn inzet met een oorkonde.

Belangrijkste tv van 2013?

Opsporing verzocht. Als ik dat zie, denk ik: daarvoor is de tv een prima doorgeefluik. Nog beter zou het zijn als NOSjournaal de criminaliteit ook eens serieus zou nemen. Maar dagelijks geweld is blijkbaar geen nieuws.

Beste interviewer 2013

Jeroen Pauw. Hij is serieus geïnteresseerd, relativeert op zijn tijd en dat alles heel naturel. Talkshow PenW is nog steeds een klasse apart. Ga er maar aanstaan. Maandenlang iedere dag tussen 23.00 en 24.00 uur toppen. En daarna nog leuk kletsen met je gasten. Ik hou dat nog geen week vol.

Beste oorlogsverslaggever van 2013?

Kees Broere. Correspondent voor de Volkskrant en NOS in Afrika. Ook een eerbetoon aan zijn lange carrière die via Midden-Amerika en India naar Afrika voert. Professioneel - wat ik graag zie - zoekt hij ook de andere zijde van het verhaal. Zo reisde hij met cameraman Sven Torfinn (links op de foto) een paar geleden op met een groep Afrikaanse asielzoekers.

kees broere

Beste politicus van 2013?

Fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer Alexander Pechthold. Niet dat hij een ijzersterk programma heeft. Maar hij is consequent en dat is fijn voor de geloofwaardigheid van de politiek.

De slechtste politicus van 2013?

Guy Verhofstadt. Fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Hij is het soort politicus dat los staat van de realiteit en vlucht in dromen. Zo pleitte hij voor het leveren van wapens aan de opstandelingen in Syrië. Die zouden zeker in handen zijn komen van Al Qaida-gelieerde terreurgroepen. De man is dus ook nog eens levensgevaarlijk. Hij wenst een federaal Europa en klimt graag op tot voorzitter van de Europese Commissie. Een beter recept voor een Europese burgeroorlog is nauwelijks denkbaar.

Mijn held van 2013?

Edward Snowden. De ex-medewerker van NSA die de wereld toonde dat Big Brother is Watching You niet uitsluitend in dictatoriaal geregeerde landen rondspookt. Ook democratieën als de Verenigde Staten, ooit tegenstander van het allesoverheersende communisme, gebruiken dezelfde kwalijke afluistermethoden. Niet om het kwaad te bestrijden, maar vooral voor eigen economische overleving. Petje af.

De kerstfoto van 2013 maakte ik vorig jaar in Maastricht. Ik hou van decemberavondluchten.

Eerdere jaaroverzichten vindt u op deze site terug.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken