Weblog

De Strijd om (en na) Mosul

zondag 19 maart 2017

IMG 4302

Het gezoem van de onbemande vliegtuigen, de drones, is het meest aangename geluid dat je tegemoetkomt bij een bezoek aan Mosul, de grootste oorlogsstad van dit moment. Voor de rest hoor je inslaande raketten, gierende artilleriegranaten, ontelbare knallen uit geweren en de zware dreunen van exploderende autobommen. Boven de stad stijgen de hele dag zwarte rookwolken op.

 

Het Iraakse leger en de Federale Politie concentreren hun slotaanval op het oude centrum met nauwe straatjes van West-Mosul waar puin, uitgebrande winkels, karkassen van auto’s en rottend vuilnis getuigen van een harde strijd van straat voor straat – huis voor huis.

De strategie gaat als volgt: Eerst worden de IS-schutters in een woonblok gelokaliseerd. Wat het Iraakse leger zelf niet kan uitschakelen wordt overgelaten aan helicoptergunships die in scheervluchten IS-nesten op daken en in raamopeningen onder vuur nemen. Zodra het woonblok bijna of geheel is geneutraliseerd verschijnen gepantserde bulldozers die de straten afzetten met een berg grond wat aanstromende IS-bomauto’s moet stoppen.

Uit iedere belegerde buurt sluipen onderwijl de bewoners weg, hun kleren in plastic tassen en zakken gestopt. Volgens de VN-organisatie UNHCR zijn een kwart miljoen van de ruim 1,5 miljoen bewoners de stad ontvlucht.

Iraakse militairen zijn sinds het begin van het offensief op 17 oktober tot op minder dan een kilometer genaderd van de Al-Nouri moskee met de scheve Al-Habda minaret waar IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi zich op 29 juni 2014 tot kalief van de Islamitische Staat uitriep. De nederlaag voor IS in Mosul, dat binnen enkele weken wordt verwacht, betekent echter niet het einde van de strijd in het land tussen Eufraat en Tigris. Vier risicofactoren:

DSC04671

Daesh 2.0 & Co

Het eerste gevaar is een heropleving na enkele maanden van de Islamitische Staat, in het Midden-Oosten Daesh genaamd. ‘Overlevenden scheren hun baard af en trekken normale kleren aan maar in hun hoofd denken ze nog hetzelfde,’ zegt een gevluchte inwoner tegen TheKarskensTimes. Rebellie wordt makkelijk gemaakt door de vele wapens in Mosul. Voor veel jongeren bestaat er ook geen alternatief dan om plunderend in naam van Allah in hun levensbehoefte te voldoen want werkgelegenheid is er nauwelijks. Van alle fabrieken en werkplaatsen in en rond Mosul, de derde stad van het land, resten na drie jaar IS-bezetting en de recente veldslag alleen zwartgeblakerde muren en stalen geraamtes. De onderlinge haat tussen de eenderde soennitische minderheid en de bijna tweederde sjiitische meerderheid van de circa 38 miljoen miljoen Irakezen is evenmin opgelost. Het lijkt daarom een kwestie van tijd voordat een nieuw soennitische opstandelingenleger, een soort Daesh 2.0 of met welke naam dan ook, ontstaat. Het minimaliseren van de vorige grote terroristische beweging Al-Qaida betekende immers ook niet het einde van terreur door islamisten. 

Bagdad vs. Koerdistan

De tweede ernstige zaak is de wrijving tussen de regering van premier Haideral-Abadi in Bagdad en de Koerdistan Regionale Regering in het noorden. De Iraakse Koerden, momenteel zo’n acht miljoen, hebben zich de facto al in 1991 afgescheiden van de hoofdstad. Maar de grenzen tussen beide regio’s zijn disputed territories, vooral rond de rijke olievelden bij de stad Kirkûk en de zogenaamde Nineveh-vlakte ten noorden van Mosul. Zolang de strijd in Mosul niet is beslecht heeft het Iraakse leger andere dingen aan het hoofd, maar daarna worden de piketpaaltjes opnieuw geslagen en geweld ligt op de loer.

DSC04666

 

Broeder- & proxyoorlog in Noord-Irak

Het derde hoofdpijndossier is de oude strijd tussen de twee sterkste machten in Koerdistan zelf. De centrumrechtse Koerdische Democratische Partij (KDP) van president Massoud Barzani is oppermachtig in het westelijk deel van Koerdistan, rond de stad Erbil en tot de grens met Turkije. De tweede fractie is de centrumlinkse Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani. Die regeert in het oostelijk deel van Koerdistan tegen de grens met Iran en heeft als hoofdvestiging de stad Suleimaniya. Tussen 1994 en 1997 vielen bij gevechten tussen de invloedrijke clans al duizenden doden.

Een reële kans bestaat dat de Talabani’s en Barzani’s zich laten gebruiken door grootmachten. We spreken dan van een proxy war, een oorlog op andermans terrein. In de noordwestelijke regio Shingal komt het nu al tot schermutselingen tussen Barzani’s leger en de Koerdische PKK-opstandelingen, aartsvijanden van de Turkse president Erdogan. Op hun beurt krijgen de Talabani’s support uit het sjiitische Iran en de tevens door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad. Voor de duidelijkheid: sinds de 7e eeuw liggen soennieten en sjiieten met elkaar overhoop en vormt de twist in de 21ste eeuw nog altijd de kern van de strijd in Mosul, Syrië maar ook Jemen.

De stille oorlog

De vierde ernstige zaak is de positie van de minderheden in Irak. Van de circa 1,3 miljoen christenen in 2003 heeft inmiddels bijna tweederde Irak verlaten. De vreselijke misdaden door de IS als moord en verkrachting gepleegd op duizenden Yezidi’s, 1,5 procent van de Iraakse bevolking, heeft alle kenmerken van een genocide. Ook als Mosul is gevallen houden de christenen en Yezidi’s weinig vertrouwen in Iraakse leger. Hoewel goed bewapend gaven de strijdkrachten de stad Mosul en de wijde omgeving zonder slag of stoot in juni 2014 aan IS over. Ook zien minderheden de islamisering van de politiek in zowel Koerdistan als in de rest van Irak met lede ogen aan. Voor de opkomst van IS was er al jaren sprake van moorden door fanatieke islamieten en intimidatie en landroof van landbouwgrond door Koerden waar nauwelijks tegenop werd getreden.

Inmiddels hebben de bevolkingsgroepen een kleine gewapende macht gevormd in de Nineveh-vlakte ten noorden van Mosul en de noordwestelijke streek Shingal. De laatste tijd zijn er berichten van confrontaties met Peshmerga’s, het leger van de Koerdische regering.

Oplossingen volgens de TKT

Voordat licht aan het einde van de tunnel zichtbaar is, moet worden voldaan aan twee belangrijke voorwaarden. De grootste aanjagers van het geweld in Irak, buurlanden Iran, Saoedi-Arabië en in toenemende mate Turkije, zullen hun invloed moeten matigen. Want de één steunt de sjiieten (lees: Bagdad), de ander de soennieten (lees: IS en andere fanatieke strijdgroepen). Of ze dat doen is twijfelachtig, zo leert de geschiedenis.

Ook de Verenigde Staten, Europa en Rusland zullen een pas op de plaats moeten zetten, want alle militaire interventies sinds de 18e eeuw hebben de bevolking geen goed gedaan. Niet dat lokale leiders zulke leuke mensen zijn, maar lieden als de verdreven dictator Saddam Hoessein werden jarenlang door het Westen en de Russen gesteund.  

Punt twee: stop de migratie uit Irak. Linkse partijen die voor meer opvang in Europa pleiten, begrijpen (afgezien van het gevaar door de komst van geharde IS-strijders) niet dat met open grenzen de druk afneemt om zelf veranderingen door te voeren in Irak. Verlichte geesten ter plaatse steunen sorteert voor de toekomst veel meer effect. Uiteindelijk is De Verlichting de sleutel tot verbetering in het Midden-Oosten, niet het zwaard of de vlucht.IMG 4293

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken