Weblog

Opinie: Trump-bashers zijn weinig moedige wereldverbeteraars

zondag 17 juni 2018

Op 12 juni 2018 vroeg ik op Facebook en op Twitter namen voor de Top 3 Trump-bashers onder BN’ers. 

 

De aanleiding was een filmpje van de Amerikaanse zender CRTV ‘Here’s is the deal’ waarin Deenen Borelli sprak over de verbeterde economische situatie voor veel Amerikanen onder president Donald Trump. Iets wat ik niet-tot-zelden hoor via Nederlandse kanalen. Daarbij gaat het niet of ik voor of tegen Trump ben. De man is een democratisch gekozen staatshoofd, een belangrijke wereldleider. Ik wil een tegengeluid van de bias 'Donald Trump schokte de wereld met zijn verkiezing tot Amerikaans president'. 

 

 

Waarom tegen Trump-bashen?

 

Bashen is het ongefundeerd en gratuit aanvallen van een persoon veelal aan de hand van vooroordelen. Al bijna 2 jaar horen we in de media opmerkingen over het oranje haar van Trump, zien we hem raar uit een flesje water drinken en 'Amerika-deskundigen' roepen: 'Er zou iets mis zijn met Donald Trump. Een geestelijke stoornis, misschien dementie of doorgeslagen narcisme'.

Dergelijke aannames hoor ik zelden over een islamitische vorst die andersgelovigen verjaagt, terrorisme steunt of vrouwen besnijdt. Of over een Afrikaanse chief die hele stammen uitmoordt en homo's vervolgt. 

Trump is blank en ik proef bij bashers: we-kunnen-over-hem-zeiken-zonder-dat-hij-de-volgende-ochtend-met-een-mes-voor-ons-staat. Geen anti-discriminatieorganisatie die zich druk maakt.

Trump-bashers zijn daarom weinig moedig wereldverbeteraars.

Sterker: het zijn wegkijkers. 

 

Voor Trump-bashers bestaat het adgium: 'licht op straat, donker binnen’. Bijvoorbeeld bij de kritiek op de migrantenpolitiek van Trump. Die is negatief. Maar door EU-politiek zijn aan de eigen Europese grenzen sinds 2014 meer dan 15.000 migranten verdronken. Een humanitaire ramp waar je niks over hoort van Trump-bashers bij een talkshow.

Trump heeft de angel uit een potentieel gevaarlijke Noord-Koreaanse crisis getrokken. Terwijl zijn bewierookte voorganger Barack Obama met Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een dodelijke puinhoop hebben gemaakt van landen als Libië, Syrië, Irak met als gevolg de opkomst van de Islamitische Staat. 

Trump-bashers kijken weg bij de oorzaak van groot menselijk lijden. 

 

 

 

willem post

Tevens simplificeren Trump-bashers de Nederlandse journalistiek. Manipuleren is toegestaan. Zie Zwartboek NOS Journaal.

Amerika-kenner 'sinds 1985' Willem Post twitterde als reactie op mijn verzoek voor namen van BN'ers: ‘Trump op z’n daden beoordelen. Kritisch maar ook realistisch (…) Fenomeen Amerika-(desk)undige mag inderdaad best wel eens onder de loep worden genomen.’ 

Donald Trump is een vurige pleitbezorger van het Amerikaans militair industrieel complex, krijgt vast-en-zeker steun uit de Deep State, is een pure kapitalist. Kun je hem best op aanvallen. Geen probleem voor mij. Maar voor de meesten is dat blijkbaar te ingewikkeld. Onzinnige aandacht voor Trump scoort beter

 

Vandaar dit onderzoekje onder vooral mijn FB-vrinden, en qua aantal minder onder lezers van mijn Twitterberichten. (Allemaal dank voor uw medewerking.)

Bij deze uitslag klinkt de stem van het volk dat zegt: het zeuren over Trump moet stoppen. Zeker bij de NPO die jaarlijks de belastingbetaler een slordige 800 miljoen euro kost. Arno van Jaarsveld twitterde ‘Make journalism great again!’. 

Arno van jaarsveld

 

De uitslag

 

Het is een Top 3 geworden van journalisten, van politici en van rest-BN’ers uit de academische en kunstwereld. Er is geteld tot 14 juni 2018 rond 14.00 uur en pak me niet op een stem meer of minder. Soms wordt de hele NPO of een omroep als BNN/VARA genoemd, die stem doet niet mee.

Ook maak ik onderscheid tussen een persoon en de naam van een programma, zoals bij Jinek, want daarin zitten vaak BN’ers aan tafel die iets tegen Trump hebben. 

Opvallend is dat tegenhanger RTL-presentator Humberto Tan van RTL Late Night slechts 2 stemmen verwerft. Uit het oog uit het hart geldt voor presentator Jeroen Pauw, want hij ontvangt maar 7 stemmen. Paul de Leeuw is ook alweer vergeten, want maar 1 stem. Net als Matthijs van Nieuwkerk, want op verlof en dan scoor je maar 3 stemmen. Presentatrice Margriet van de Linden van het praatprogramma ‘M’ krijgt 1 stem. Dat kan zijn omdat ze Trump niet behandelt of heel neutraal is of dat weinig mensen met een gevoelige Trump-snaar kijken. Activiste Sylvana Simons is goed voor 3 stemmen omdat ze op 10 november 2016 'zeker' wist dat ze bewegend beeld had gezien van Trump waarin hij afgaf op zijn eigen achterban. Ze werd daarmee de Nederlandse moeder aller bashers want dat beeld bestond niet, zoals ze later toegaf. 

 

De rest (niet compleet): Arjen van der Horst 3, Peter R. de Vries 5, Michiel Vos 2, Gijs Staverman 1, Bas van de Werven 2, Mariëlle Tweebeeke 3, Claudia de Breij 2, Willemijn Veenhoven 2, Wouter Zwart 1, Frits Spits 1, Rob de Wijk 1, Francisco van Jole 1, Arjan Lubach 2, Tom-Jan Meeus 1, Frans Weisglas 1, Frans Timmermans 4, Sybrand van Haersma Buma Sybrand 4, Kees van der Staaij 1, Kees Verhoeven 1.

 

Roffel roffel……

 

Winnaar ‘Neerlands grootste Trump-basher’: Erik Mouthaan van RTLNieuws en sinds 2006 correspondent in de VS. Volgens inzenders is hij ‘een jankbal’.

Erik Mouthaan

 

Journalisten top 3 

 

1) Jinek 86   

Meeste stemmen, maar ook op haar op haar programma waar veel BN’ers 'boe' tegen Trump roepen. Een portret van Hillary Clinton staat naast haar bed. Een opmerking van een stemmer: ‘Vrijwel elke aflevering een Trump bash.’  

2) Erik Mouthaan 63

Toch winnaar, want op eigen kracht. Klassificeert de VS-president met de vraag: 'Waarom House of Cards kijken als je Trump hebt'. Fabriceert anti-filmpjes

3) Charles Groenhuijsen 30 

Charles zegt: 'Trump is gestoord, gevaarlijk en geniaal.' 

Over hem schreef iemand op FB: 'Groenhuijsen steekt zijn vóórtdurende, nooit aflatende, onveranderlijke antipathie niet onder stoelen of banken…’

De runner up’s zijn voormalig Nieuwsuur-presentator Twan Huys met 23 stemmen ‘Impeach Twan Huys’ en inval Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal 20 stemmen. Twan is vaak te gast bij DWDD voor het ontvouwen van een complottheorie met Trump als spin in het net. Wat Eelco allemaal fout heeft gedaan weet ik niet, maar de kiezer heeft altijd gelijk. 

 

Top 3 Politici

Pechtold

1) Alexander Pechtold  52  

‘Zelf nog nooit iets gepresteerd,’  is een quote over deze D66-politicus

Hij verklaarde het succes van Trump eerder met: ‘liegen, bedriegen en populistische prietpraat.’ 

Zelf nam Alexander een flat in Scheveningen aan als cadeau wat in deze pool nagalmt in de verbastering van zijn naam tot Peggold en Penthouse. 

2) Jesse Klaver 8

Opmerkelijk dat een links persoon die tegen vooroordelen vecht Trump al voor zijn verkiezing wegzet met: ‘Hij was en is een mafklepper’. 

3) Mark Rutte 8

Nooit slim om als premier van Nederland je onnodig kritisch uit te laten over de gekozen president van de grootste bondgenoot die ons land hielp bevrijden van de nazi’s (idem over Poetin). 

 

Top 3 rest-BN’ers 

Maarten van Rossum

In vergelijking tot journalisten en politici zijn de meningen over mensen uit de cultuur en academische wereld minder uitgesproken en minder in aantal. Hun rol is ook anders dan die van een journalist of politicus. Mogen zich meer veroorloven. 

1) Maarten van Rossum 14

Oud-hoogleraar Amerikanistiek heeft geen goed woord over: 'Trump is een vulgaire oplichter.' Of zijn visie een hoog academisch gehalte heeft, betwijfel ik. 

2) Freek de Jonge 2

De cabaretier mag een sterke opvatting hebben. Sterker moet. Of het hout snijdt?  Zelf twitterde hij op 22 maart 2017: ‘de heer trump heeft de westerse democratie in 50 dagen meer schade berokkend dan het terrorisme in de afgelopen 50 jaar’. 

Freek de Jonge

3) Erik van Muiswinkel 2 

Idem. Vrije geesten blijven we koesteren. Dus ook Erik. Het is zijn rol.

Wel met de mededeling dat tegengeluid schaars is bij de NPO, RTL en in kranten.

Amerikaanse media zijn veelzijdiger, zie FOX News en bovenstaande video van CRTV. Voor- en tegenstanders komen aan het woord en hebben de beschikking over eigen kanalen. Met deze 'diversiteit' in eigen land kan Donald Trump tegen zijn haters in het monotone Nederland zeggen: 'Eat my dust'.

 

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken