Weblog

Journalist moet geen loopjongen zijn van Islamitische Staat

maandag 21 januari 2019

Schermafbeelding 2019-01-21 om 12.30.40

Het Journaal van de Vlaamse televisie VRT opende rond de jaarwisseling met de rechterlijke uitspraak dat België zes kinderen en hun moeders moet faciliteren bij hun terugkeer uit het voormalige kalifaat van Islamitische Staat. In het nieuwsitem werd gewezen op de reportagereis van verslaggever Rudi Vranckx met hulporganisaties naar kampen in Noord-Syrië en zo publicitair de loper uitrolde voor de gezinnen. VARA-documentairemaker Sinan Can schoof aan bij praatprogramma’s als Pauw naast een grootvader die pleitte voor het terughalen van zijn kleinkinderen.

 

Door de actieve houding van deze twee, en meer collega’s werkzaam in het veld, ontstaat bij rechters, politici en burgers een beeld dat het halen van tientallen aanhangers met kroost van een terreurgroepering bon ton is. Zelf keur ik dit pr-gestunt om verschillende redenen af.

 

-De spijt die moeders en familie voor de camera betuigen en waarbij de journalistiek als doorgeefluik functioneert, kan onmogelijk op juistheid worden getoetst. IS-vrouwen hebben een actieve rol gespeeld bij het vervolgen, martelen en doden van Jezidi’s, Koerden, Christenen, Alawieten, Sjiieten en gematigde soennieten. Wie zegt dat de spijtoptanten geen theater spelen?

- Islamitische Staat traint en indoctrineert kinderen vanaf jonge leeftijd. Deze zogenaamde welpen veroorzaken volgens oud AIVD-baas Rob Bertholee, op een bijeenkomst 31 januari 2018 in het Europees Parlement, ‘problemen’ bij terugkomst. Want ‘gehard en gehoorzaam’ wordt de IS-jeugd door de terreurorganisatie meer vertrouwd dan oudere Syrië-gangers. Hoewel het risico door inlichtingendiensten wordt erkend, hoor ik geen journalistieke pleitbezorger vertellen dat hij of zij (mede)verantwoordelijkheid accepteert als een teruggekeerde moeder of kind een aanslag pleegt.

-Een ieder die roept dat de moeders en kinderen een Belgisch of Nederlands paspoort bezitten, en daarom recht hebben op hulp, gaat voorbij aan het feit dat velen een tweede nationaliteit bezitten, bijvoorbeeld de Marokkaanse, en de vaders van elders komen, ze kunnen dus ook naar dat andere land afreizen. -Wie meent dat het ophalen uiteindelijk veiliger is, omdat we hier toezicht kunnen houden, herinner ik aan les één in zelfverdediging: nodig je vijand nooit thuis uit!

-Een ander belangrijk argument tegen journalistieke terugkeeracties is het geven van een verkeerd signaal aan vechtersbazen in nieuwe oorlogen. Zij zullen uitreizen in de overtuiging dat mocht de strijd mislukken altijd aan een veilige terugkeer van hun kinderen wordt gewerkt.

Ik pleit niet voor een black out over het onderwerp van gefrustreerde IS-gangers met baby’s die geen enkele schuld dragen. Maar als journalist hoef je niet op pad te gaan met hulporganisaties die een eigen politieke agenda hebben, je hoeft niet aan tafel te zitten met familieleden die begrijpelijk voor eigen kroost kiezen, ook al maakte vrouw en dochter onderdeel uit van een kwaadaardig regiem. De werkwijze van mijn collega’s zou bij (ex) aanhangers van het nationaalsocialisme ondenkbaar zijn. En terecht. Waarom dan wel sympathie wekken voor (ex) sympathisanten van moslimextremisme die mannen, vrouwen en kinderen executeerden, onthoofden en tot slaaf maakten? Professionele afstand is hier op zijn plaats.

 

Nu wordt oneerlijk spel gespeeld. Tienduizenden slachtoffers van IS-terreur in kampen rond de verwoeste stad Mosul en in Noord-Syrië mogen nauwelijks op de warme persoonlijke aandacht rekenen van het journaille.

Het schrijnend verschil in aanpak versterkt het beeld bij veel burgers, hier en in het Midden-Oosten, dat de westerse media zijn los gezongen van de realiteit.

 

(Dit opiniestuk staat ook op de site van Villamedia.)

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken