Weblog

Bye Bye 2020

donderdag 31 december 2020

Lesbos Sarah

Lieve lezers van The Karskens Times. Traditiegetrouw plaats ik op het einde van het jaar een bijzonder persoonlijk overzicht met hoogtepunten én blunders van de afgelopen 12 maanden. Geniet van het lezen, want het is nieuws met een knipoog.

Ik wens u een spetterend en gezond 2021. 

Het beste wat mij overkwam in 2020?

50.000

Met Team ON! het bereiken van vereiste aantal leden voor Ongehoord Nederland! Inmiddels vinden ruim 55.000 landgenoten het hoog tijd voor een realistisch geluid op radio & tv. Velen zullen volgen. Lid zijn van Omroep ON! = houden van Nederland. 

 

Mijn beste boekprestatie van 2020?

Boek voor verraders

'Voor verraders zou geen plaats zijn…' Het ontluisterende verhaal (ism Cees van Hoore) over de gebrekkige vervolging in Nederland van 10.000-en oorlogsmisdadigers en politieke delinquenten uit de Tweede Wereldoorlog 1945 - 2020. 

Mijn blunders in 2020?

Ook dit jaar te veel om op te noemen. Vooruit een paar:

-Het oprichten van een omroep is als het legen van een zak knikkers op tafel: iedereen rolt een kant op. Wanneer iemand van tafel rolt, reken ik me dat zelf aan.

-Mijn collega’s op het Boekenbal iets naars wensen omdat ik niet was uitgenodigd. Zal ik niet meer doen, al blijft de ballotage voor het feest (15 boeken op naam) een aanfluiting. 

-Een achterstand met het beantwoorden van mails en Facebookberichten. 

…laat me even diep ademhalen…..sorry mensen…...ik beloof beterschap. 

Mijn beste grap van 2020?

Vrachtwagen met foto

Met deze vrachtwagen (één van de tien die door Nederland reden) over het Hilversumse Mediapark denderen

Mijn rechtszaken in 2020?

1) Namens stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden in juli en november pleiten voor toegang tot het CABR (Nationaal Archief) in de zoektocht naar de laatste voortvluchtige WO2-oorlogsmisdadigers. In strijd met internationale verdragen als het Genocide Verdrag en de Geneefse Conventie weigert kabinet Rutte 1-2-3 de dossiers van de grootste schurken openbaar te maken.

2) Op 16 december 2020 heeft het Hof in Den Haag de Artikel 12 Strafvordering procedure behandeld. Deze is ingezet door stichting O-O wegens het niet vervolgen door het OM van vicevoorzittervan de Europese Commissie & PvdA-er Frans Timmermans. Onder zijn politieke en bestuurlijke bewind zijn tussen november 2014 en oktober 2019 15.000 mensen in de Middellandse Zee verdronken. Mijn duiding in Arnold op Zondag #36: 'Houdt u van Frans Timmermans?' 

De slechtste Nederlandse journalist(en) van 2020?

Kluitjesjournalistiek

Tijdens de corona-crisis volgt het Nederlandse journaille als een blind paard de zigzagkoers van kabinet Rutte. Het NOS Journaal, Groene Amsterdammer tot de Volkskrant en NRC Handelsblad tonen zich schrijvende lakeien, verzuimen een kritische houding en zijn daardoor inwisselbaar geworden. Vrijdenkers worden -wat dat is makkelijk- wél onder vuur genomen. Ik blijf het herhalen: 'Weg met de kluitjesjournalistiek'.

Mijn helden in 2020?

Zorgpersoneel van Nederland. Van ziekenhuis tot wijkverpleging verdienen waardering voor hun werk. Een diepe buiging. Ik moet vaak denken aan het volgend gedicht van Gerard Reve uit 1973:Gedicht Reve

Mijn beste Nederlandse journalist van 2020?

syp wynia

Syp Wynia, ex-Elsevierman. Keurig in pak geeft hij onverschrokken, duidelijk en punctueel zijn visie op het nieuws in Wynia's Week. Nieuwsmensen met kennis en lange ervaring zijn schaars in Nederland vol schrijvende deugridders.

Mijn beste Nederlandse oorlogsverslaggever van 2020?

Alexander moi

Alexander Münninghoff (13 april 1944-28 april 2020). In het boek ‘Journalist te koop’ uit 2016 verhaalt hij over een luchtaanval in de Spaanse Sahara: ‘Er stond één miezerig boompje in die woestijn en daar zijn we met z’n allen onder gaan staan.’ Als een van de weinige journalisten biecht Alexander op dat hij jarenlang de Nederlandse inlichtingendienst BVD/MIVD van informatie heeft voorzien. (neem van mij aan: het zijn er velen) Een bijzonder en een eerlijk mens. 

De beste Nederlandse politici van 2020?

Geert Wilders

Ieder jaar graag iemand anders, maar opnieuw is het Geert Wilders (PVV) die met de eer strijkt. Hij staat voor zijn mening en voor Nederland. Dat de leider van de grootste oppositiepartij dag- en nacht moet worden bewaakt, mag je regering Rutte en de coalitiepartijen aanrekenen. 

Ook nogmaals respect voor Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) voor het blootleggen van een falende Overheid 'Ongekend Onrecht' in de toeslagenaffaire bij de belastingdienst.

De slechtste politicus van 2020?

Hugo de Jonge

Minister van Gezondheid Hugo de Jonge (CDA) wegens zijn zigzag-politiek bij de coronavirus-aanpak. Voorbeelden: (1) Roepen op 3 april 'mondkapje biedt schijnveiligheid’ – om vanaf 1 juni het dragen te verplichten. (2) Het antimalariamiddel hydroxychloroquine op 22 mei ‘kwakzalverij’ noemen -  onderzoek door veertien Nederlands ziekenhuizen in oktober toont echter positieve effecten. (3) In maart als kabinet pleiten voor ‘groepsimmuniteit’ - en in december volledige ‘lockdown’ afdwingen. De Jonge's politiek kost mensenlevens en drijft middenstanders en jeugd tot wanhoop. 

Jesse Klaver tweet

Jesse Klaver (GroenLinks) speelt valselijk op emoties. Wat hij op 25 april twittert over alleenstaande minderjarige asielzoekers in Griekenland is niet waar. Foei Jesse.

Mijn stijgers van 2020?

Malieveld 28 juni 2020

In tijden van oorlog en pandemie is het verfrissend als burgers de bol van de andere zijde belichten. Daarom ben ik blij met vrijdenkers als Jort Kelder en Marianne Zwagerman die de economische balans van de corona-maatregelen opmaken. Ook vind ik demonstranten (zie livestream 28 juni, Malieveld in Den Haag) tegen het regeringsbeleid recht van spreken hebben. De echte ‘wappies’, het echte gevaar voor de rechtsstaat zit namelijk in Vak K. van de Nationale Vergadering. Zie: Arnold op Zondag #35: De complotgekkies van kabinet Rutte. 

De journalisten die ik mis in 2020?

Anne de Graaf

Anne de Graaf, oud-collega bij Nieuwe Revu, overlijdt op 25 april. Haar afscheidswoorden: ‘Ik ben veel te vroeg gegaan, ik had nog zoveel willen doen.’ Scherp, onverschrokken, warm. Ze is 56 jaar geworden.

Hans Verstraaten

Hans Verstraaten, oud-hoofdredacteur van Nieuwe Revu, sterft op 29 december. Hij is de man die mij met een 'mjoah, doe maar' talloze oorlogen heeft laten bezoeken en zo het beste in mijn boven heeft gehaald. Bedankt Hans! Hij is 62 jaar geworden.

Het gezelligste feestje in 2020?

Feest ON

Een ON-borrel met Zwarte Pietjournaal-presentatrice Mary van de Laak op 1 maart. Meer feesten zijn er niet.

Mijn beste tweet in 2020? 

Paasgroet

Een paasgroet voor de lieden met een 'minder goed ontwikkelde sociale intuïtie'. Lees voor de verklaring dit interview in dagblad Trouw van 11 januari. 

Beste interview met mij in de krant in 2020?

NoordHollands Dablad

In het Noord-Hollands Dagblad van 21 oktober. Bijna weggelopen uit het gesprek, want aloud framen, maar toch een juiste weergave. 

Het leukste interview op beeld in 2020?

Weltschmerz

Bij Café Weltschmerz met Flavio Pasquino ‘Actie minister Slob was ONgehoord!’. Samen met bestuurslid Media Peter Vlemmix kletsen over plannen en programma’s van omroep ON! Een open gesprek, waar vind je dat nog?  

De beste podcast in 2020?

Joop Soesan

Als voorzitter van stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden op 26 november in gesprek met Joop Soesan over het beschermen door de Nederlandse Staat van voortvluchtige nazi’s. 

De beste blog in 2020?

Ernst met Thierry

Chef parlementaire redactie van ON! Ernst Lissauer (rechts op de foto) schreef op de website van Ongehoord Nederland wat hem dwars zit bij de Nederlandse verslaggeving & politiek in de blog 'Antisemitisme is niet dood het stinkt nog'

Mijn beste programma’s in 2020?

Studio aan huis

Gemaakt vanuit huis, noodgedwongen in tijden van corona. ‘Arnold op Zondag’, politieke duiding in 36 afleveringen. Zie de best bekeken afleveringen #10: ‘Moet Jensen zwijgen?’  Of #23: ‘Aanval Derksen treft ons allemaal’.

De Zaag 16

‘De Zaag’, waarbij het nieuws gekarteld doormidden wordt gesneden met de rubrieken als de ‘Quote v/d week’, de #Huilbaby v/d week’ en actuele zaken, als de Black Lives Matter-beweging, door andere ogen is bekeken. Zoals in aflevering: 'De Zaag #16'

De mooiste productie van ON!

Sinterklaas met Zwarte Pieten

Het Zwarte Pietenjournaal, vier afleveringen. Met Coole Piet Diego,  Sinterklaas en echte ZP’ers in de hoofdrol. Zie hier: 'De traditionele intocht 2020'

Mijn beste onderzoek in 2020?

Zwartboek NOS 16e

Lees de zestien vangsten Zwartboek NOS Journaal gratis. Omdat alleen kritiek op de NOS niet terecht is, geef ik ook dit jaar een pluim. Ditmaal aan NOS-onderzoeksjournalist Lex Runderkamp voor zijn onderzoek naar het NL-bombardement op de Iraakse stad Hawija in 2015. 

Mijn beste trip in 2020?

Lesbos Moria

Uitwaaien op het Griekse Lesbos, inclusief een bezoekje aan Kamp Moria in augustus dat enkele maanden later is afgebrand. Zolang de Europese Unie de illegale migrantenstroom niet weet te stoppen, staat EU-aanpak synoniem voor rampen, denk aan de Green Deal. 

Marken zomer 2020

Het Hollandse Marken is ook mooi tijdens een zomerwandeling (en ik hou van koeien).

 

De foto boven nam ik op Lesbos. Mijn jongste dochter is blij (ik ook). Die ochtend overleefden we een bijna-crash bij een tussenlanding op Samos.

Nieuwsgierig naar mijn vorige jaaroverzichten? Lees terug: Bye Bye 2019, 201820172016201520142013, etc. etc. 

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken