Weblog

Bye Bye 2017

woensdag 13 december 2017

tekening bye bye 201777

Lieve lezers van The Karskens Times, traditiegetrouw plaats ik tegen Kerstmis een zéér persoonlijk overzicht met de plus- én  minpunten van het afgelopen jaar. Voor u, vaste lezer van mijn website & tweets, FB-vrinden, sponsors, maar ook voor wie mij niet kent: de beste wensen en vooral een gezond 2018.

 

Mijn beste actie in 2017?

Mali 3

Aangifte gedaan op 21 april namens stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden en tientallen nabestaanden uit Mali tegen 1e vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wegens dood door schuld en Ngo’s uit Nederland als Artsen Zonder Grenzen wegens dood door schuld en mensensmokkel. Zie: WNL Goedemorgen Nederland van 24 april, PowNed van 11 mei, 'Verdrinken migranten is schuld van Europese Unie' op de opiniepagina van de Volkskrant op 26 juni en GeenStijl van 29 juni.

 

Mijn beste onderzoek van 2017?

 journaal logo

Zwartboek NOSjournaal. Hoewel verplicht tot ‘evenwichtigheid, zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid en onbevooroordeeldheid’ blijkt onze nationale nieuwsrubriek een verspreider van nepnieuws, verdraaier van feiten, manipulator van berichten en verzwijger van gebeurtenissen à 50 miljoen euro per jaar. 

Mijn beste artikel in 2017? marokko

Ik bezocht in september Marokko, de nieuwe springplank naar Europa, voor The Karskens Times.

Mijn beste quote op tv in 2017?

'De Europese vluchtelingenpolitiek is het grootste bedrog van de 21ste eeuw,' bij WNL-op-Zondag van 2 april.

Mijn beste prijs in 2017?Halabja

Zoals een ware profeet word ik niet geloofd in eigen land maar wel verweg. In Halabja, Koerdistan, ontving ik in maart een onderscheiding voor mijn boek ‘Geen cent spijt’ over gifgasleverancier Frans van Anraat. Tv-station Rudaw zond op 21 maart een mooi emotioneel eerbetoon uit. 

Mijn slechtste prestatie van 2017?

Oei, hebt u ff? Kort lontje op Twitter: één ‘foute’ opmerking en ik block. Mijn prachtroman is nog niet af. In april zei ik niet duidelijk genoeg dat 9 op de 10 vluchtelingen die zich melden in een Nederlands asielzoekerscentrum niet voor inslaande bommen en granaten zijn gevlucht. De meesten zijn eerder weggetrokken want onder de honderdduizenden die de Europese Unie binnen komen zie je zelden oorlogsgewonden. Niet duidelijk dan krijg je een elleboogje van moraalbankzitter Lammert de Bruin. In oktober zou ik #metoo slachtoffers in de media te hulp schieten, maar moest anderen voor laten gaan. Voor de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden ben ik nog steeds in een jurdische strijd gewikkeld om inzage te krijgen in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in mijn speurtocht naar de laatste Nederlandse WO2-misdadigers. En nog altijd loop ik rond in geblokte hemden en kabeltruien en draag ik nog altijd géén witte onderbroek, terwijl dat érrug hip schijnt te zijn.

Slechtste Nederlandse journalist van 2017?Wouter Zwart

Wouter Zwart. Correspondent van de NOS in de Verenigde Staten. Bij hem is het Trump-bashen ‘standard operating procedure’. Zie verder mijn Zwartboek NOSjournaal 1e vangst.  

Frank Renout

Omdat ik ook altijd een goede NOS-medewerker wil noemen (want ze zijn niet allemaal slecht) gaat mijn waardering dit jaar uit naar correspondent Frank Renout in Parijs. Hij heeft een prettige stem en zijn reportages klinken gebalanceerd.

Beste Nederlandse journalist van 2017?

De bedreigde Nederlandse journo op zoek naar de waarheid. Mensen als Mick van Wely en John van den Heuvel van De Telegraaf, Dennis Schouten en Charlotte Pieters van PowNed, Tom Staal van GeenStijl, Paul Vugts van Het Parool en verslaggevers werkend voor een plaatselijke courant waarvan ik de namen niet ken. RESPECT. Het is niet leuk maar laat je niet bangmaken. En weet: een journalist zonder vijanden is geen journalist. (Nagekomen: Op 26 december 2017 stierf Joost Karhof (48) een vriendelijke en bekwame collega. Ook voor hem deze ere-saluut.)

Mijn beste selfie in 2017?selfie

Bambi, levend en wel, & ik. #Doemaarna, lukt u vast niet!

 

Mijn best gelezen Tweet in 2017?

Luuk Vogel

Op 5 oktober twitterde ik over de straf voor een idioot die 105 kilometer reed in plaats van de toegestane 50 per uur. Gevolg: de dood van de 16-jarige Luuk Vogel (02/02/1999 – 23/01/2016). Ik was/ben (en velen van u met mij) nog steeds woest.

Beste columnist van Nederland in 2017?Schermafbeelding 2017-12-09 om 21.24.11

Nausicaa Marbe van De Telegraaf. Op 22 juni fileerde ze genadeloos Alexander Pechtold, fractievoorzitter in de Tweede Kamer met: D66 paait moslims en basht christenen.

Slechtste columnist van 2017?

Hanina Ajarai van het Algemeen Dagblad. Dat de grootste courant van Nederland krèk een allochtoon neemt die moeilijk een samenhangend verhaal kan schrijven, terwijl tallozen dat wél kunnen, is in de kern verkapt racisme.

Slechtste Nederlandse televisie in 2017?

Kookrubrieken. Ben ik inmiddels helemaal op uitgekeken. Af en toe zie ik Koken met Van Boven, want daar komt een schattig hondje in voor. We moeten met de nationale omroep terug naar de tijd dat zendgemachtigden zelf hun programma's mochten bepalen. De huidige  overkoepelende ondemocratische NPO vertegenwoordigt niet de interesse van de radio-& tv-consumenten, die dan ook massaal weglopen. Want wat is interessant aan een verdwaalde neushoorn of een gillende chauffeur rijdend langs een afgrond? Mijn voorstel: Mensen laten stemmen voor een omroep, iedere vier jaar, samen met bijvoorbeeld de 2e Kamerverkiezingen. Dat verzekert een pallet aan politieke kleuren en smaken. Uw favoriete omroepblad koopt u maar los! 

Leukste tv-programma op Nederlandse televisie in 2017?

Oranje boven down under over de World Solar Challenge. Omdat de universiteiten van Delft en Eindhoven hebben gewonnen en de presentatie van Herman van der Zandt en Anna Gimbrere prima geslaagd is. Cabaret quiz De Kwis zit heel vakkundig in elkaar, wel is het belachelijk dat de makers mij nog nooit hebben uitgenodigd. 

Beste boeken gelezen in 2017?boeken

-Nederlandse non-fictie: ‘Che was/is hier, roadtrip door Latijns-Amerika’ geschreven door Bram de Graaf.  Feest der herkenning want bijna alle plekken die zijn beschreven ken ik uit de tijd dat ik zelf over het continent zwierf.

-Nederlandse fictie: ‘Leviathan of het hart in de steen’ van Max Pam. Een familiekroniek door een van mijn favoriete columnisten over hoe diep de oorlog in je ziel ertst, waar ik me alles bij kan voorstellen. 

-Buitenlandse fictie: 'Stilte' van Shusaku Endo uit 1966. Zo'n boek waar de hitte en de viezigheid in het oude Japan en de slechtheid van de mens van de pagina afspat.

Beste website in 2017?

GeenStijl. Enorm belangrijk voor nét dat andere politieke geluid in Nederland. En verder vind ik journo-blog Villamedia er toe doen omdat die links plaatst naar deze website.

Belangrijkste Nederlander van 2017?

De vrijwilliger. Een beschaafde maatschappij bestaat niet zonder. Voorbeeld voor alle graaiers in de gezondheidszorg. 

Beste Nederlandse oorlogsverslaggever van 2017?

 Schermafbeelding 2017-12-09 om 21.13.24

Joanie de Rijke. Ze werkt veel voor Vlaamse media als Knack maar is Nederlandse, geboren in Dordrecht. Was dit jaar in oa Irak, Libië en Syrië. Moedig & onverschrokken. foto (detail): Eddy van Wessel.

Mijn spannendste reis in 2017?Mosul

West-Mosul waar het Iraakse leger in gevecht was met Islamitische Staat. Poehpoeh. Maar ik zal niet zeuren. Tranen bij een oorlogsverslaggever over de ellende die hij ziet, zijn parels die vooral de eigen kroon moeten sieren. Zie mijn commentaar over de strijd bij WNL-op-Zondag van 2 april.

Beste nieuws voor mij in 2017?

kouwenhoven boek

Op 21 april de veroordeling van zakenman Guus Kouwenhoven tot 19 jaar cel voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel. Ik heb veel over hem uitgezocht en geschreven. Met collega Henk Willem Smits werk ik aan een boek over ‘mr. Gus’, de peetvader van Liberia.

Meest historische moment waar ik met mijn neus bovenop stond in 2017?barcelona

Onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië op 17 okotober. Opgeschreven in Voor wie de klok luidt in Catalonië en zie de levende beelden hier en hier.

Mijn meest bijzondere ontdekking in 2017?hiroshima

Voor een studiereis reisde ik naar de Japanse stad Hiroshima, waar de eerste atoombom viel op 6 augustus 1945. In het Hiroshima Peace Memorial Museum werd ik gegrepen door een detail. Van de kernbom, ‘Little boy’ genaamd, werd slechts eenvijftigste deel van het uranium effectief gebruikt. De inhoud van de kubus, zo’n één kilo in gewicht, zoals op de foto, was genoeg om in één klap zo’n 80.000 mensen te doden, tienduizenden zouden volgen door de straling.

Het beste interview met mij in 2017?Erik de Vlieger

Erik de Vlieger sprak mij op 26 april bijna een uur lang. 'Europa importeert de chaos uit Afrika en de oorlog uit het Midden-Oosten' voor Café Weltschmerz.

Leukste interview met mij in een maandblad in 2017?Opzij

Feministisch blad Opzij, nummer 5 in de rubriek ‘man over vrouw’ door Jop de Vrieze. (Combinatie foto en tekst rust op zuiver toeval.)

Aardigste interview met mij in 2017?Windesheim

Interview Uitgelicht door studenten van Windesheim op 5 mei bevrijdingsfestival in Zwolle

Interview met de mooiste foto van mij in 2017?

 foto Bernie

In het decembernummer van Bernie Magazine. Fotograaf: Pascal Bier. Kop van het artikel is ook sterk!

Leukste radio-interview met mij in 2017?wnl radio

WNL’s 'T wordt nu laat met Marisa Heutink op 5 mei.

 

Mijn beste slogan van 2017?

 anti-white newe

‘Anti-white is the new racism.’ Als reactie op het bijna onophoudelijk bashen van Trump door de main streammedia in 2017. Dat afzeiken wordt gebezigd door -let maar op- lafaards, want Trump slaat niet fysiek terug. De helden doen dat nooit bij de tientallen dictators in zwart Afrika of islamitisch Azië, terwijl daarvoor misschien wel meer redenen bestaan. Maar tja, hun aanhangers kunnen je op je vestje tikken. 

Grootste dalers van 2017?

De 'academische' wereld van lieden als Leo LucassenGloria Wekker en voorstanders van gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen bij gebedsruimten op de Vrije Universiteit. Zij voelen zich superieur en/of willen de NL-samenleving laten terugvallen naar de bekrompen middeleeuwen. 

Grootste stijgers van 2017?

Nederlanders die de prietpraat van bovenstaande spoken niet langer voor zoete koek slikken. Landgenoten die een gefundeerde stem laten horen op Facebook en Twitter, zonder gescheld. Desnoods een snelweg blokkeren, zonder geweld. De mannen en vrouwen die seksueel en ander machtsmisbruik aankaarten. Zij die het opnemen voor het vrije woord

Beste Nederlandse politicus in 2017?

Thierry Baudet

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.  Als je van hagenprediker in een kelder aan de Herengracht binnen een jaar uitgroeit tot voortrekker van een politieke stroming op rechts, dan heb je wat in je mars.

Slechtste Nederlandse politicus in 2017?Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de Christen Unie in de Tweede Kamer. Zelf noemde ik in oktober op een bijeenkomst van Assyriërs (een volk dat in het Midden-Oosten nagenoeg is uitgemoord) partijen als de ChristenUnie met hun naïviteit over de asielpolitiek plus het weigeren de volkerenmoord op Armeniërs ronduit “genocide” te noemen 'een dolk in de rug' van de christenen in het Midden-Oosten uit het verleden én van hun geloofsgenoten hier in de toekomst.

Mijn held(en) van 2017?

quote film

'Those clear-headed ones' die mij dit jaar geld hebben gegeven voor mijn speurtocht naar oorlogsmisdadigers en het verspreiden van (dit) vrije woord. DANK U. Voor deze échte patriotten heb ik een quote uit de film ‘Foreign Correspondent’ geplukt (Alfred Hitchcock, 1940). Vrij vertaald: ‘Voor de oprechten. Zij die al vroeg de onheilspellende oorlogswolken zagen, terwijl anderen niet verder keken dan de regenboog.’

Voelt u zich aangesproken? Steun royaal (dan maar geen vlees met kerst) The Karskens Times en stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Of bekijk het nieuwe fundraisingplatform voor O-O bij Kentaa.

Nieuwsgierig wie ik in de voorafgaande jaren de beste/slechtste journalist en de beste/slechtste politicus vond? De jaaroverzichten van 2016, 2015, 2014 en 2013, etc.

 Cartoon 'Bye Bye 2017' is getekend door Carolina Trujillo.

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken