Weblog

Zwartboek NOS Journaal- annex (14e vangst) 

woensdag 26 juni 2019

De Wit Londen

Na veertien !! vangsten Zwartboek NOS Journaal (oktober 2017 – juni 2019) bestaat er geen twijfel - volgens mij - dat de nieuwsredactie van de Nederlandse Omroep Stichting berichten manipuleert, onwelgevallige meningen weglaat en haar voeten afveegt met de Mediawet. Die verplicht de NOS actualiteiten zorgvuldig, betrouwbaar, ongebonden, pluriform, objectief en zonder discriminatie van ras of geloof te presenteren. Dus ook deze aflevering van het Zwartboek wordt doorgestuurd naar de Officier van Justitie die zich bezighoudt met de aangifte van 27 februari 2019 tegen het bestuur van de NOS en tegen hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. 

 

De Eeuwige Trump bashen

trump bash

De Amerikaanse president Donald Trump is het prototype van wat ze haten op de NOS-redactie: blank, christen, man, rechts en pro-Israël. En anders dan moslimextremisten of dictators moordt hij geen redactie uit. Hem afzeiken is dus ongevaarlijk. Wanneeer Trump voor een staatsbezoek naar Engeland komt, pakt de NOS dan ook flink uit. 

De anti-Trump stemmingmakerij gaat stapsgewijs. Zo meldt als aankeiler het Journaal van 3 juni 2019 20.00 uur dat de volgende dag ‘maar liefst een kwart miljoen mensen’ wordt verwacht in het centrum van Londen ‘die allemaal woedend zijn over het feit dat Trump met zoveel egard wordt ontvangen.’ 

londen

Die 4e juni 2019 om 13.00 uur, roert studiopresentatie Dionne Stax (ze vertrekt bij de NOS, en ja we zullen haar missen) de oorlogstrom met de zin: ‘Vandaag wordt het een dag van politiek en protest.’ Waarna de studio schakelt naar correspondent Tim de Wit op Trafalgar square in Londen:

Dionne zegt: ‘Tim het is al behoorlijk druk daar, zie ik.’

Tim beaamt: ‘Jazeker ja. Er zijn er al tienduizenden hier. En de verwachting is dat er misschien wel 250.000 zullen worden. Een gigantisch aantal op een doordeweekse dag.’ 

De opkomst valt tegen. ‘The turnout fell below expectations’ schrijft The New York Times. Maar deze rechtzetting krijgt de NOS-kijker niet mee. In de 18.00 uur uitzending van 4 juni 2019 wordt sec gemeld: ‘In Londen is gedemonstreerd tegen president Trump (…) Duizenden mensen kwamen erop af.’ 

Voor de duidelijkheid: inhoudelijke kritiek op de machtigste man ter wereld mág, sterker móet. Maar wie de 3e, 7e, 11e, en 13vangsten van dit zwartboek naleest, ziet dat feiten worden verdraaid of weggelaten als die niet passen in het beeld dat de NOS over Trump wil verspreiden.

Trump nasty en vals

Zo meldt website nos.nl op 2 juni 2019 dat Trump ‘zichzelf in ‘een pijnlijke situatie’ heeft gemanoeuvreerd omdat hij Meghan Markle, getrouwd met Prins Harry van Engeland, in een interview ‘nasty’ heeft genoemd. De NOS: ‘Dat betekent zoiets als ‘gemeen’, ‘vals’ of ‘onbeschoft’. Ook het NOS Journaal 09.00 op 3 juni 2019 besteedt aandacht aan dit relletje.

Hoe is het bewuste gesprek tussen de interviewers van The Sun en Trump feitelijk verloopt, toont deze integrale weergave.

Tekst interview sun

Trump zegt alleen dat hij niet weet dat Meghan ‘nasty’ in de betekenis van 'boos' op hem is. Zelf spreekt hij positief over haar met: 'she will do excellently'. Dus precies omgekeerd van wat NOS de kijker voorspiegelt. 

Als de burgemeester van Londen Sadiq Khan de Amerikaanse president, als vertegenwoordiger van een geallieerde macht, op weg naar de herdenking van 75 jaar D-Day vergelijkt met ‘een fascist uit de 20ste eeuw’ is het volgens nos.nl Trump die het bezoek ‘op scherp’ zet als hij Sadiq  een 'volslagen loser' vindt.

Het NOS Journaal van 31 mei 2019 om 20.00 uur besteedt aandacht aan de economische sancties van Trump tegen Mexico vanwege de illegale migratie uit dat land.

Muur Trump klimmen

In beeld zien we een enkele mensen die de muur tussen beide landen willen overklimmen. 

 

tweet Donald Trump

Wat de NOS in het item niet uitzendt, is het filmpje dat Trump de dag ervoor op Twitter heeft gezet en waarin 1.036 migranten ‘the largest group of illegal aliens ever’ bij El Paso illegaal de grens oversteken. De NOS-commentaartekst meldt over illegalen dat de ‘aantallen al jaren daalt’. Inderdaad was er 20 jaar geleden een grote piek, maar De NOS verzwijgt in dit item dat er sinds het voorjaar van 2017 sprake is van een stijging. Wat is er mis om beide cijfers te noemen? 

Conclusie: als Trump spreekt over ‘Fake News’ heeft hij gelijk. 

De NOS en de EU

26 mei

Zo kritisch als de NOS is over Trump, zo buigzaam is de nieuwsredactie voor de Europese Unie. 

Op 26 mei 2019 becommentarieert de NOS onder andere om 20.00 uur de uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement die dag. 

Mensen die kritisch zijn over het functioneren van de Europese Unie worden door Italië-correspondent Mustafa Marghadi ‘anti-Europees’ genoemd en door Balkan-correspondent Mitra Nazar ‘euro-sceptisch’. Presentatrice Amber Brantsen noemt ze ‘populistisch’ en spreekt over een strijd 'tussen het anti-Europese geluid en de pro-Europese partijen'. 

Alle drie zitten ze fout. Want:

1) Europa is een continent en de Europese Unie is een statenverband. Hoe kan een land of partij ‘anti-Europees’ zijn als hij of zij er deel vanuit maakt?

2) De euro is een munteenheid. Je kunt ook niet ‘dollar-sceptisch’ zijn.

3) De aanduiding 'populist' is de kijker drukken in een denkraam want Van Dale stelt: ‘(negatief) neiging zich te richten naar de massa van de bevolking’. Het woord gebruiken voor politici zonder hun goedkeuring is in strijd met de Mediawet die immers de NOS objectieve verslaggeving oplegt. 

Maar framen van tegenstanders is standaard procedure bij de NOS, ondervindt ook Brexit -gangmaker en Brits politicus Nigel Farage. Hij wordt op 10 mei 2019 door nos.nl alsvolgt beschreven: ‘Velen in Groot-Brittannië hebben een grondige hekel aan hem zeker zij die willen dat de Britten alsnog in de EU blijven. Hij simplificeert de complexiteit van de Brexit en neemt regelmatig een loopje met de waarheid’.

Oekraïne

Een pro-EU politicus daarentegen wordt met zijden handschoenen aangepakt, bijvoorbeeld Volodymyr Zelensky die de presidentsverkiezingen in Oekraïne wint. Het NOS Journaal omschrijft hem op 21 april 2019 in het 20.00 uur als ‘nieuwkomer en komisch acteur'. Het woord ‘populist’ valt niet terwijl ook hij zich met ruim 72 procent van de stemmen tot de massa richt. Dit verschil is geen toeval, want vertelt de NOS: ‘Zelensky wil de pro-westerse koers van zijn land voorzetten’. Dan gelden bij de NOS andere kwalificaties. 

Promo

promo 1

Nog een voorbeeld. Bij een promo voor een debat in de aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement op 22 mei 2019 tussen de lijstaanvoerders van politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer ontbreekt het portret van Derk Jan Eppink. Hij is de lijstrekker van het Forum voor Democratie, een EU-kritische partij. De trailer verschijnt verschillende malen op 21 en 22 mei 2019 en er werken een paar honderd journalisten bij de NOS die het “toevallig” niet hebben gezien. 

Het alledaags racisme van de NOS

Het grote pijnpunt bij de NOS-verslaggeving is dat het ene ras voor precies hetzelfde vergrijp anders wordt behandeld dan het andere ras.

Zo is de ene moord de andere niet

Als op 1 juni 2019 de 13.00 uur uitzending aandacht besteedt aan 12 mensen die zijn vermoord in de VS-stad, Virginia Beach, ziet de kijker geen beeld van de moordenaar, alleen een beschrijving over hem uit een interview: “Echt een prima kerel. Hij had altijd een glimlach op zijn gezicht”. Een portret moeten we elders zoeken.

Virginia Beach Dewayne Craddock

Geen ras noemen of tonen kan een redactiestandpunt zijn. Prima, geen bezwaar..... mits dit consequent gebeurt. Maar het ras van óók een man die éxact hetzelfde aantal mensen (12) op 8 november 2018 heeft vermoord óók in de VS wordt wel medegedeeld door nos.nl namelijk een ‘zwaar getatoeëerde witte man’. 

india

Op 10 juni 2019 besteedt het 20.00 uur Journaal aandacht aan de levenslange celstraf die drie mannen, waaronder een hindoe-priester, in India voor de moord op een achtjarig moslimmeisje krijgen. Prima. Verschil in religie is geen vrijbrief voor moorden. Maar waarom zwijgt het journaal over de moord op 19 christenen door moslims in het Afrikaanse land Burkina Faso een dag eerder? De christenen zijn sowieso de meest vervolgde geloofsgroep wereldwijd, volgens Open Doors, maar daar zie je bij de NOS weinig van terug. Want tja... voor de NOS is iedereen gelijk, maar toch ook weer niet helemaal.

De ene verkrachting is de andere niet

pamplona

Op 21 juni 2019 bij de 22.00 uur uitzending wordt de foto getoond van 5 blanke mannen die in 2016 bij de stierrennen in Pamplona als ‘roedel’ een vrouw hebben verkracht. Ze staan zonder balk op de foto. Geen enkel probleem bij het adagium: gelijke monniken, gelijke kappen. Maar de NOS publiceert daarentegen geen gelijksoortige foto’s van tientallen verkrachters in steden als Telford en Rotherham in Engeland. Nu zijn het moslims en Aziaten. Toeval? Ik dacht van niet omdat Zwartboek 7e vangst en 11e vangst hetzelfde stramien tonen.

Blanke daders

blanke vs kopie

Op 25 mei 2019 om 20.00 uur verschijnt een man die een echtpaar heeft vermoord in het Journaal. De relevantie ontgaat me want in de VS worden jaarlijks duizenden mensen vermoord. Niemand komt verder aan het woord. Alleen worden de beelden getoond van deze Jake Patterson, een blanke man.

Als een politieagent niet ingrijpt bij een ‘school shooting’ in Parkland in de staat Florida op 14 februari 2018 komt hij ruim een jaar later op 4 juni 2019 op het 09.00 uur Journaal. Welke relevantie dit nieuws heeft voor Nederland, mag je je opnieuw afvragen. Tot je de man in beeld ziet. Blank! Diens naam wordt ook genoemd: Scott Peterson

Bij de NOS hebben ze iets tegen blanke politieagenten zoals 12vangst duidelijk maakt. Vooral als het slachtoffer zwart is. Terwijl volgens de statistieken in absolute zin er tweemaal meer blanken sterven door politiekogels dan zwarten. Ook sterven meer zwarten door zwart geweld dan door blank geweld. Maar dat lezen we evenmin af aan de aandacht van de NOS. Deze overexposure van blanke daders en slachtoffers door de NOS is daarom discriminatoir. Lees: ‘White victims tend to get close attention, while the murder of people of color is callously left unexplored.’ 

Voor de duidelijkheid, geweld blijft voor iedereen verschrikkelijk, maar waarom maakt de NOS altijd dat bewuste onderscheid tussen de rassen?

Syriërs

Als Syrische vluchtelingen worden aangevallen in hun huis in Enschede, plaatst nos.nl op 10 mei 2019 het bericht ‘Syrische vluchtelingen mishandeld in eigen huis’’. Voor de goede orde: je loopt niet iemands huis binnen om voor eigen rechter te spelen. Nooit. Maar waarom wordt op 8 april 2019 door nos.nl niet vermeld dat bij een steekpartij in Hoofddorp Syriërs de daders zijn? Heeft het ene slachtoffer of dader meer of minder rechten dan de andere?

Pegida

Hoe anders is het bij demonstratie van Pegida. Op 27 mei 2019 luidt bij de 10.00 uur uitzending de eerste zin: ‘In Eindhoven heeft de politie gisteravond een einde gemaakt aan een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. De politie wilde daarmee voorkomen dat het uit de hand liep.’ De NOS heeft een hekel aan Pegida, zie 1evangst, maar dat biedt geen vrijbrief om de zaak te verdraaien door te spreken over ‘tegendemonstranten uit de buurt' als met Turkse vlaggen wordt gezwaaid.

eindhoven pegida

Wanneer leider Edwin Wagensveld van Pegida het onmogelijk wordt gemaakt op flyers uit te delen is dat op 15 juni 2019 in het 20.00 uur journaal  precies 15 seconden waard. Als Anti Zwarte Piet-activisten door Blokkeerfriezen op 18 november 2017 wordt verhinderd verder te reizen komen tegenstander maar ook voorstander in het 20.00 uur journaal 2 minuten aan het woord. Activist Jerry Afriyie zegt: ‘De autoriteiten moeten er voor zorgen dat wij onze stem kunnen laten horen.’ De volgende dag op 19 november 2017 is er vijf minuten aandacht en noemt premier Mark Rutte in het 20.00 uur Journaal pro-zwarte Piet-aanhangers ‘aso’s’ en een wetenschapper wijst op het recht van demonstratie van de anti-zwarte pieten, wat zo is. Deze politieke en wetenschappelijke duiding wordt echter door de NOS niet gegeven bij een demonstratie van Pegida. Gelijke monniken, gelijke kappen, weet u nog?

pegida eindjoven

Ik herhaal mijn positie: Als laatste nazi-jager van Nederland eis ik eerlijke verslaggeving over Pegida én over de degenen die de groep aanvallen, zeker als geweld wordt gebruikt gelijk een fascistische knokploeg. Nu is er bij de NOS sprake van twee maten, merkt ook twitteraar @erikpiloot op. 

Erik piloot

Hoe anders gekleurd is het NOS-verslag van 25 mei 2019 20.00 uur over een -zo blijkt- islamitisch geïnspireerde terroristische aanslag in Lyon.

bomaaanlsag Lyon

Dan ziet de kijker een vrouw die zegt: ‘We moeten er mee leren leven’. Dat is nooit de openingszin in het NOS Journaal als iemand een speklap wil BBQ-en voor de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven. 

Faits divers

Liegen met statistieken is een beproeft middel bij de NOS om de kijker een rad voor ogen te draaien. Zondag 2 juni 2019 is een warme dag en nos.nl schrijft: 'ooit gemeten' in De Bilt. Maar waarom wordt niet vermeld dat het in 1947 warmer was in Eindhoven, vraagt Jan van den Goor zich af op Facebook. 

warmste 2 juni

Of laat de NOS deze meting weg omdat het niet past in het klimaatpraatje? Zie ook 8e vangsten 12vangst. Volgens twitteraar @marcelcrok is er trouwens alleen record in Hilversum door de ‘temperatuurcorrecties’ van het KNMI in 2016. 

marcel Crok

De NOS Teletekst maakt zich op 30 mei 2019 schuldig aan ‘the bigotry of low expectations’ met de kop ‘Vrouw (69) kanselier van Oostenrijk’. Het gaat om Birgitte Bierlein en juriste, maar er wordt gewezen naar haar sexe en haar leeftijd.

vrouw en oostenrijk

Zou dat ook voor een man zo zijn? Neen dus!

Jan Zandbergen

Twitteraar Jan Zandbergen reageert met: ‘Dat haar leeftijd in de kop wordt gemeld is echt krankzinnig.’ Het vooroordeel van de lage verwachtingen, misschien wel de meest stiekeme soort discriminatie, huist vaker bij de NOS . Zie ook 9e vangst als Frankrijk wereldkampioen voetbal wordt bij Russia 2018. 

Als Oostenrijk het dragen van hoofdoeken verbiedt op scholen noemt nos.nl dat op 16 mei 2019 in de kop: ‘Oostenrijk schuift steeds verder naar rechts’. Waarop Roelof Bouman twittert ‘Want kleuters met een hoofddoek, dat is links.’

kleuters hoofddoek

Bij de NOS zitten geen rekenwonders. Zie bijvoorbeeld 9e vangst en de Griekse schuldencrisis en twitterraar @Bpschut verwijt de NOS ‘statistisch downplayen’ door het percentage Syrische asielzoekers bewust laag in te schatten met een factor 100!

Bart schut syrische asielzoekers

Europarlementariër (en oud-journalist) Bas Belder weet als lid van de SGP het inmiddels zeker: ‘NOS verzint nieuws!’ 

Bas Belder

Deze annex - 14e vangst kan op de stapel bij de aangifte, zoals gedaan op 27 februari 2019 in Den Haag tegen de Nederlandse Omroep Stichting en tegen hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws wegens discriminatie en misbruik van overheidsgelden. Op 29 mei 2019 heeft zaakcoördinator van Politie VVC-Zuid in Hilversum The Karskens Times laten weten dat de Officier van Justitie van het parket Midden-Nederland de zaak gaat bespreken ‘met een gespecialiseerde afdeling van het OM’. Ook zo benieuwd hoe de stand is? U kunt altijd informatie vragen bij het OM via Twitter. Stuur een bericht naar @Het_OM.

Alle kritische kijkers van het NOS Journaal wil ik opnieuw hartelijk danken voor de reacties via mail, Twitter of Facebook. Slechts een deel van uw voorbeelden heb ik kunnen gebruiken. Het is gewoon te veel en het Zwartboek moet geen droge opsomming worden. Maar blijf sturen, graag met duidelijk commentaar en de link van de uitzending/artikel en maak altijd een screenshot. Alles wordt bewaard en zoals u weet ben ik een voorstander van een groot academisch onderzoek over de werkwijze van het NOS Journaal. Dus wie weet wordt het ooit gebruikt. En neen, dit Zwartboek is geen persoonlijke afrekening met redacteuren of verslaggevers. Wel eis ik, met veel Nederlanders, een betere gebalanceerde nieuwsvoorziening zoals de Mediawet voorschrijft en door U, de belastingbetaler, wordt betaald. 

Ziet u een aanvulling of verbetering, want dit is een one-man-band, graag melden via contact@thekarskenstimes.com

Voor het uitvoeren van dit onderzoek is uw financiële steun ontzettend belangrijk. Geef royaal voor een betere journalistiek. Als tegenprestatie mag u de vangsten Zwartboek NOS Journaal van september 2017 tot en met juni 2019 gratis & voor nop teruglezen: 

Zwartboek NOSjournaal

Zwartboek NOSjournaal 1e vangst

Zwartboek NOSjournaal 2e vangst

Zwartboek NOSjournaal 3e vangst

Zwartboek NOSjournaal 4e vangst

Zwartboek NOSjournaal 5e vangst

Zwartboek NOSjournaal 6e vangst

Zwartboek NOSjournaal 7e vangst

Zwartboek NOSjournaal 8e vangst

Zwartboek NOSjournaal 9e vangst

Zwartboek NOSjournaal 10e vangst

Zwartboek NOSjournaal 11e vangst

Zwartboek NOSjournaal 12e vangst

Zwartboek NOSjournaal 13e vangst

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken